Author Topic: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX  (Read 328 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Eoledhv

  • Member
  • *
  • Posts: 4
Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« on: September 27, 2020, 06:19:41 AM »
Hello to All,
I'm finally the happy owner of an Ecowitt station bought in Germany from Froggit (Big price difference between Germany and the US for an order from France...!) to replace my WMR200 Oregon.
It's an HP1000SE PRO (https://www.froggit.de/product_info.php ... ation.html), equivalent of the HP2553 on the Ecowitt website (http://www.ecowitt.com/weather_station/119.html)
After installing the outdoor sensors, in parallel with those of the WMR200, made the connection to Ecowitt weather (https://www.ecowitt.net/home/index?id=28624), I intended to make the connections to CumulusMX.
With my WMR200, I was using Cumulus 1 (plus publication on https://meteodeshautsvents.pagesperso-o ... /index.htm) and for several weeks, in parallel, CumulusMX.
So I installed the latest version of MX (Ver: 3.8.2 b3092) under Windows 10.
In Settings/setting station, I selected "Ecowitt GW1000" then in Settings/Ecowitt GW1000 Settings, I checked "Auto-Discovery" and indicated the IP address as "000.000.000.000".
This does not seem to be enough because all the dials are at zero. On the other hand, in "Dashbord/Local Time", the clock works, "Last Cumulus update" also but the "last station update" doesn't increment (stays at 00:00:00).
In the HP2553 console, I inserted a micro SD card and connected the console to the PC via a USB cable.
On my Internet Box, I made the IP address fixed.
My FireWall allows MX.
I don't understand. Where did I make a mistake? What didn't I do?
If someone can help me I will be very happy!
Thanks to the community for your help.

Offline galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 5758
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #1 on: September 27, 2020, 08:58:20 AM »
The HP1000SE PRO / HP2551-C is not compatible with Cumulus MX. You'll need to add to your hardware the Froggit DP1500 which is the equivalent of the Ecowitt GW1000.

Only the GW1000 /DP1500 has the required local network API to communicate with Cumulus MX.

The USB port on the HP1000SE PRO / HP2551-C does not do anything.
« Last Edit: September 27, 2020, 09:00:00 AM by galfert »
Ecowitt GW1000 | Meteobridge (WeatherBridge)
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline Eoledhv

  • Member
  • *
  • Posts: 4
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #2 on: September 27, 2020, 10:38:40 AM »
Thank you for the feedback.
I thought if I took the HP2553 as a console it would react like the GW1000 and the difference was only the display part .
Now, the question that comes directly to mind is: If I take a GW1000, can I make it work with the HP2553?
Normally by removing the connection to my HP2553 box and setting the GW1000 on the box, this should allow MX, Ecowitt Weather and other website/software to retrieve the data. But is it possible that the instruments transmit their data to 2 receivers?

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4730
    • KomokaWeather
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #3 on: September 27, 2020, 10:43:34 AM »
The GW1000 is independent from any other receiver/console so will work.
Keep in mind that the GW1000 is not a datalogger so if CumulusMX is not running then no data in CumulusMX and no archive catch up at CumulusMX restart.


Enjoy,
Paul

Offline Eoledhv

  • Member
  • *
  • Posts: 4
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #4 on: September 27, 2020, 11:09:52 AM »
Thank you for the feedback.
I know that GW1000 is not a recorder. Only a power outage will stop the PC hosting MX, but also GW1000 just like HP2553.
The solution is a small UPS.

Offline galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 5758
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #5 on: September 27, 2020, 11:17:31 AM »
If I take a GW1000, can I make it work with the HP2553?
As PaulMy said...the two (or more) consoles are independent. They don't know about each other. They are just receivers of data.

Quote
Normally by removing the connection to my HP2553 box and setting the GW1000 on the box, this should allow MX, Ecowitt Weather and other website/software to retrieve the data.
No need to remove the HP2553 to use the GW1000. The sensors are just dumb RF broadcast devices. It is only a one-way pairing. The sensors do not know what receiver nor how many receivers are getting their RF signal. This is akin to a radio station that just broadcasts and you have listeners that just tune in their radio receivers to listen.

Quote
But is it possible that the instruments transmit their data to 2 receivers?
You can have as many receivers (displays or GW1000) as you want. As long as they are within range of the sensors. The only requirement is that the frequency of the sensors matches the receiver as there are three frequencies...433, 868, and 915 MHz. Froggit uses only 868 MHz. With Ecowitt you need to specify when ordering what frequency you want....unless you order from Amazon.com (US site) and then you'll just get 915 MHz.

Ecowitt GW1000 | Meteobridge (WeatherBridge)
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline Eoledhv

  • Member
  • *
  • Posts: 4
Re: Connection HP1000SE PRO//HP2553 to MX
« Reply #6 on: September 28, 2020, 12:27:12 PM »
Thank you all for your answers and precious help.
Best regards

 

anything