Author Topic: Where is my Dew Point?  (Read 1146 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Waimarie

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 178
Where is my Dew Point?
« on: January 30, 2020, 02:43:47 PM »
Been running Cumulus MX since I got the new station and all looks good, except Dew point constantly reads zero.  All other readings/gauges are where I would expect them.    Ecowitt.net and Weathercloud show it fine, it's just Cumulus MX.

Can anyone suggest why this is happening and how i can fix it?  Thanks

 [ You are not allowed to view attachments ]
Fine Offset WH3081 (Deceased)
Mi.Sol  WH2900C
Ecowitt GW 1000 915MHz
Ecowitt GW 1000 433MHz
Ecowitt WH31
Ecowitt WH51
Ecowitt WH57
WU: IFEATH6
WOW: 910486001



Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #1 on: January 30, 2020, 03:01:41 PM »
What station do you have?
Mark

Offline waiukuweather

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 924
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #2 on: January 30, 2020, 03:27:08 PM »
GW1000 I would suggest as Ecowitt is mentioned

Offline Waimarie

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 178
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #3 on: January 30, 2020, 03:43:57 PM »
GW1000 I would suggest as Ecowitt is mentioned

Kiwi genius at work there!  WH2900C through a GW1000

 [ You are not allowed to view attachments ]
« Last Edit: January 30, 2020, 06:59:55 PM by Waimarie »
Fine Offset WH3081 (Deceased)
Mi.Sol  WH2900C
Ecowitt GW 1000 915MHz
Ecowitt GW 1000 433MHz
Ecowitt WH31
Ecowitt WH51
Ecowitt WH57
WU: IFEATH6
WOW: 910486001



Offline Waimarie

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 178
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #4 on: January 31, 2020, 01:48:45 AM »
******DING!********

I had a moment of brilliance :lol:

Looked through the settings and there it was .... a tick box for Cumulus to calculate the dew point :oops:

Box ticked, dew point now revealed [tup]

 [ You are not allowed to view attachments ]
Fine Offset WH3081 (Deceased)
Mi.Sol  WH2900C
Ecowitt GW 1000 915MHz
Ecowitt GW 1000 433MHz
Ecowitt WH31
Ecowitt WH51
Ecowitt WH57
WU: IFEATH6
WOW: 910486001



Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #5 on: January 31, 2020, 05:59:53 AM »
OK, that will do it, but the GW1000 should be providing a dew point value.
Could you turn on data logging for a few minutes and then send me the corresponding log file?
Mark

Online galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6463
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #6 on: January 31, 2020, 08:56:30 AM »
I noticed the same problem when I tested Cumulus MX with my GW1000. The only way to get Dew Point was to have Cumulus MX calculate it. I can confirm that the GW1000 does send Dew Point via the local API from having read the API documentation and worked with the API myself. I didn't think much of this issue at the time because I thought it was just a developer programming choice for whatever reason.
Ecowitt GW1000 | Meteobridge on Raspberry Pi
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #7 on: January 31, 2020, 09:24:42 AM »
@galfert Likewise, if you could send me a log with the data logging switched on I'll take a look. I don't have any sensors for my GW1000 I have to test against, so some errors are not obvious.

The code is there to decode dew point, but it obviously isn't working for some reason. If I thought it didn't send the data, then I would have CMX automatically enabling the "calc it myself" option.
Mark

Offline Waimarie

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 178
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #8 on: January 31, 2020, 06:43:45 PM »
Could you turn on data logging for a few minutes and then send me the corresponding log file?

I would, if I could work out how to.  I see "Data Logs" in the menu bar but not how to turn on, and then what file do I need to send?

Ian in NZ, (but still a Cheshire boy)
Fine Offset WH3081 (Deceased)
Mi.Sol  WH2900C
Ecowitt GW 1000 915MHz
Ecowitt GW 1000 433MHz
Ecowitt WH31
Ecowitt WH51
Ecowitt WH57
WU: IFEATH6
WOW: 910486001



Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #9 on: February 01, 2020, 04:52:27 AM »
Under Settings | Station Settings | Options
Enable "Data logging"
Let it run for a few minutes, then switch it off again.
Send me the latest log file in the "MXdiags" folder.
Cheers
Mark

Offline Canam

  • Member
  • *
  • Posts: 11
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #10 on: August 13, 2020, 06:48:38 PM »
Under Settings | Station Settings | Options
Enable "Data logging"
Let it run for a few minutes, then switch it off again.
Send me the latest log file in the "MXdiags" folder.
Cheers

Did you ever get the requested log files? I just set up Cumulus for the first time with my GW1000 and can confirm that no dew point is being logged by default, at least with version 3.8.0 b3090. Happy to gather logs if needed to debug.

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #11 on: August 13, 2020, 06:54:23 PM »
No I didn't, but I'm thinking the GW1000 does not provide a dew point value, so you need to select the option for Cumulus to calculate it under station settings.

If you could send me some logs. That would be good.
« Last Edit: August 13, 2020, 06:56:48 PM by mcrossley »
Mark

Online galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6463
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #12 on: August 13, 2020, 07:34:30 PM »
I can confirm that the GW1000 does not send Dew Point. You have to check off the option as Mark says to have Cumulus MX calculate it for you.

For revision feedback:
I don't know if it is possible, but it would be nice if GW1000 is selected as station type than then the option to calculate Dew Point was then selected for the user. If this is not possible then I would be helpful in the GW1000 station type selection a note about reminding the user to enable Dew Point calculation would be nice.
« Last Edit: August 13, 2020, 07:36:37 PM by galfert »
Ecowitt GW1000 | Meteobridge on Raspberry Pi
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline Canam

  • Member
  • *
  • Posts: 11
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #13 on: August 14, 2020, 02:22:33 PM »
No I didn't, but I'm thinking the GW1000 does not provide a dew point value, so you need to select the option for Cumulus to calculate it under station settings.

If you could send me some logs. That would be good.

Thanks, PM sent. Hopefully it's the correct log.

For revision feedback:
I don't know if it is possible, but it would be nice if GW1000 is selected as station type than then the option to calculate Dew Point was then selected for the user. If this is not possible then I would be helpful in the GW1000 station type selection a note about reminding the user to enable Dew Point calculation would be nice.


I agree, just a note in the settings page would help. This was the only (very minor) hiccup in the setup process for the GW1000, otherwise everything else was pretty easy, even for a Cumulus newbie like myself.

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #14 on: August 15, 2020, 04:11:53 AM »
I don't know if it is possible, but it would be nice if GW1000 is selected as station type than then the option to calculate Dew Point was then selected for the user. If this is not possible then I would be helpful in the GW1000 station type selection a note about reminding the user to enable Dew Point calculation would be nice.

I'll take another look at the logs posted, but yes I can make it so the option for MX to calculate DP is automatic for these stations.
Mark

Offline floodcaster

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 630
    • Goose Lake Weather
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #15 on: August 23, 2020, 06:29:58 PM »
FWIW just got Cumulus MX working on my Raspberry Pi and accessing my WLL data. Apparently WLL must not send dew point either as it was reading zero. I then found this thread and changed my setting to calculate dp and all is well.
Bill


Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #16 on: August 24, 2020, 04:30:49 AM »
The WLL should be calculating and sending the DP. It's working for me with a WLL.
Can you disable the setting again, then restart MX using the -debug command line parameter, let it run for a few minutes, then post the resulting MXdiags log file please.
Mark

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #17 on: August 24, 2020, 04:31:44 AM »
I don't know if it is possible, but it would be nice if GW1000 is selected as station type than then the option to calculate Dew Point was then selected for the user. If this is not possible then I would be helpful in the GW1000 station type selection a note about reminding the user to enable Dew Point calculation would be nice.

I'll take another look at the logs posted, but yes I can make it so the option for MX to calculate DP is automatic for these stations.
CMX v3.8.2 now automatically enables the option.
Mark

Offline floodcaster

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 630
    • Goose Lake Weather
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #18 on: August 24, 2020, 09:07:54 AM »
The WLL should be calculating and sending the DP. It's working for me with a WLL.
Can you disable the setting again, then restart MX using the -debug command line parameter, let it run for a few minutes, then post the resulting MXdiags log file please.

I'm using Cumulus MX v.3.8.2 build 3092
I'm seeing this in the log files:
2020-08-24 07:53:17.307 Spike removal: Dew point greater than limit (40.0); reading ignored: 68.6

I'm using imperial so it looks like its reading 68.6F as C?

Bill


Online galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6463
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #19 on: August 24, 2020, 09:32:12 AM »
I took a look at the GW1000 API. The GW1000 provides dew point from hex 0x03 data group.
I think Cumulus should default to using this dew point rather than calculating it.

Thoughts?
Ecowitt GW1000 | Meteobridge on Raspberry Pi
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #20 on: August 24, 2020, 09:32:46 AM »
Ah ha! Yes I see the problem, it only affects dew point for users using Fahrenheit.
Please set your DP limit threshold to 999 for now and I'll get a fix out.
« Last Edit: August 24, 2020, 09:50:31 AM by mcrossley »
Mark

Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 691
    • Wilmslow Astro
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #21 on: August 24, 2020, 09:33:35 AM »
I took a look at the GW1000 API. The GW1000 provides dew point from hex 0x03 data group.
I think Cumulus should default to using this dew point rather than calculating it.

Thoughts?
It is coded to do so, but the GW1000 doesn't actually send that data.
Mark

Online galfert

  • Global Moderator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6463
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #22 on: August 24, 2020, 09:37:53 AM »
I took a look at the GW1000 API. The GW1000 provides dew point from hex 0x03 data group.
I think Cumulus should default to using this dew point rather than calculating it.

Thoughts?
It is coded to do so, but the GW1000 doesn't actually send that data.

Oh wow....you are right! (see my capture below) I will report this as bug to Fine Offset engineer. Thank you.

FF FF 27 00 5C 01 00 F7 06 34 08 27 AA 09 27 B4 02 01 28 07 58 0A 00 34
0B 00 0A 0C 00 0A 15 00 01 18 F0 16 00 3A 17 00 2A 00 8B 4D 00 E3 1A 00
F6 22 32 4C 04 00 00 00 FF FF FF 00 F4 FF FF FF FF FF FF FF 19 00 24 0E
00 00 10 00 17 11 00 19 12 00 00 05 9A 13 00 00 27 F6 0D 00 00 F7

Ecowitt GW1000 | Meteobridge on Raspberry Pi
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Weather Underground Issue Tracking
Tele-Pole

Offline floodcaster

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 630
    • Goose Lake Weather
Re: Where is my Dew Point?
« Reply #23 on: August 24, 2020, 10:35:39 AM »
Ah ha! Yes I see the problem, it only affects dew point for users using Fahrenheit.
Please set your DP limit threshold to 999 for now and I'll get a fix out.

That fixed it thanks much.
Bill


 

anything