Author Topic: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?  (Read 332 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NHSkierGolfer

  • Member
  • *
  • Posts: 31
  • Weather junkie since 1960
    • Bob Hatcher's weather website
Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« on: January 18, 2020, 03:18:56 PM »
I'd like to try MX if I could.  My AmbientWeather console is connected via USB to the PC.  Can both read from it simultaneously?
BS, Meteorology, 1975 University of Massachusetts at Lowell
MS, Fluid Mechanics and Wind Engineering, 1977, Colorado State University


Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 509
    • Wilmslow Astro
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #1 on: January 18, 2020, 03:49:25 PM »
No, but they could run alternately. Assuming you have a logger then each instance will catch-up from where it left off.
Mark

Offline NHSkierGolfer

  • Member
  • *
  • Posts: 31
  • Weather junkie since 1960
    • Bob Hatcher's weather website
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #2 on: January 20, 2020, 12:23:18 PM »
OK, thanks, I'll just install it on another computer and use my other console.
BS, Meteorology, 1975 University of Massachusetts at Lowell
MS, Fluid Mechanics and Wind Engineering, 1977, Colorado State University


Online PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4630
    • KomokaWeather
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #3 on: January 26, 2020, 12:05:51 PM »
Quote
OK, thanks, I'll just install it on another computer and use my other console.
If you have more than 1 console I believe you can run two or more.
On one computer I run Cumulus1 with Envoy/USB, CumulusMX with Vue console/WiFiLogger, and second CumulusMX with Ecowitt GW1000 and start this one from DOS \CumulusMX\CumulusMX.exe -port 8999

Enjoy,
Paul


« Last Edit: January 26, 2020, 12:53:40 PM by PaulMy »
Davis Vantage Pro 2 Plus 24-FARS Wireless
Envoy/USB DataLogger/Cumulus v.1.9.4   -   Vue Console/WiFiLogger/CumulusMX
Komoka, ON  Canada
www.komokaweather.ca   www.komokaweather.com   www.komokaweather.com/cumulusmx/index.php 
www.komokaweather.com/cumulusutils/index.html
Blitzortung Station #1076 www.lightningmaps.org/blitzortung7/america/index.php?bo_page=statistics&bo_show=network&lang=en&bo_station_id=969


Offline mcrossley

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 509
    • Wilmslow Astro
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #4 on: January 26, 2020, 12:13:33 PM »
Indeed, as Paul says with two consoles you can run two copies of Cumulus. Though if you run two copies of Cumulus MX on the same computer, then you will have to change the network port as per Paul's message.
Mark

Offline NHSkierGolfer

  • Member
  • *
  • Posts: 31
  • Weather junkie since 1960
    • Bob Hatcher's weather website
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #5 on: January 26, 2020, 04:54:35 PM »
Thanks, guys.  I'll give it a shot.
BS, Meteorology, 1975 University of Massachusetts at Lowell
MS, Fluid Mechanics and Wind Engineering, 1977, Colorado State University


Offline Tazz 316

  • Senior Member
  • **
  • Posts: 70
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #6 on: May 22, 2020, 07:39:28 AM »
Can't you do this if you also have WLL?

Use MX to pull from WLL and cumulus to pull from your logger.

Offline johnd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3614
    • www.weatherstations.co.uk
Re: Can I run both Cumulus and Cumulus MX in tandem?
« Reply #7 on: May 22, 2020, 07:57:34 AM »
Can't you do this if you also have WLL?

Yes, sure - WLL is essentially just another (albeit enhanced) receiver type. But remember that WLL uses a completely different API from the traditional loggers and so any software taking a data feed from WLL would need to be using WLL-compatible software. So CumulusMX would be OK but not Cumulus for the WLL feed.
Prodata Weather Systems
Prodata's dedicated Davis EnviroMonitor website
UK Davis Premier Dealer - All Davis stations, accessories and spares
Littleport, Ely, Cambs UK