Author Topic: Need help setting up Virtual VP coms  (Read 8592 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Tazz 316

  • Senior Member
  • **
  • Posts: 86
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #50 on: May 14, 2019, 09:11:35 PM »
Same here. 13 days and no issues.
 :grin:

Any updates? I eventually gave up it would work for days or a week but stop sending data restart would fix the issue.

Since then i have built a new PC and have been looking at trying it again. Or has anyone found another way to use multiple software? I see that meteobridge has a pass through.
« Last Edit: May 14, 2019, 09:14:57 PM by Tazz 316 »

Offline piconut

  • Juggler Extraordinaire
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 359
    • South Austin Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #51 on: June 08, 2019, 03:23:49 PM »
... I do that with multiple systems and have a VP1->virtualVP on one system->VirtualVP on a second system so I can run a bunch of weather software varieties (for testing with the templates).


How exactly do you have a second VirtualVP setup on a second computer that is fed by VirtualVP on the first computer?  What are the settings you have for both VirtualVP instances that allow for this?   Thanks!
  • Davis Vantage Pro 2
  • Virtual VP
  • Virtual Weather Station V15.00
  • Cumulus
  • Image Salsa
  • IP TimeLapse

Offline gwwilk

  • Southeast Lincoln Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2351
    • SouthEast Lincoln, NE Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #52 on: June 09, 2019, 07:54:07 AM »
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:

and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:


The Main Computer's VVP:

and the Main Computer's VVP Settings:


The Dependent Computer's VVP:

and the Dependent Computer's VVP Settings:


In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Regards, Jerry Wilkins
gwwilk@gmail.com

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3928
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #53 on: June 09, 2019, 08:52:54 AM »
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:

and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:


The Main Computer's VVP:

and the Main Computer's VVP Settings:


The Dependent Computer's VVP:

and the Dependent Computer's VVP Settings:


In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Dayum!

Offline piconut

  • Juggler Extraordinaire
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 359
    • South Austin Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #54 on: June 13, 2019, 12:38:06 PM »
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:

and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:


The Main Computer's VVP:

and the Main Computer's VVP Settings:


The Dependent Computer's VVP:

and the Dependent Computer's VVP Settings:


In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Dayum!


So I was under the impression that Virtual VP could only be set up to receive either a serial connection or an IP connection.  What I didn't realize is that if I only have a Vantage Pro 2 that communicates via serial, that Virtual VP will also communicate that information from serial to an IP address.  Am I understanding this correctly?
  • Davis Vantage Pro 2
  • Virtual VP
  • Virtual Weather Station V15.00
  • Cumulus
  • Image Salsa
  • IP TimeLapse

Offline gwwilk

  • Southeast Lincoln Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2351
    • SouthEast Lincoln, NE Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #55 on: June 13, 2019, 12:56:15 PM »
@ piconut

I've only tested it on my LAN, and it works flawlessly as configured above.
Regards, Jerry Wilkins
gwwilk@gmail.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #56 on: September 18, 2020, 12:38:26 PM »
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode
but I could be wrong

Maybe so the only thing i changed was a setting in WD and the errors i was getting are gone. I had to reboot my PC (software updates) so it will be awhile before i know how long it can go. I use my PC for weather software, IP camera software and general use all while only using 35 watts of power.
Sorry to bring back a very old topic i had exactly same issue that you overnight stoped and I had to restart all programs.. what is WD? And what setting exactly you changed to avoid the errors? I only have connected cumulus and WeatherLink with virtual vp.

Many Thanks

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #57 on: September 18, 2020, 12:58:25 PM »
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:

and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:


The Main Computer's VVP:

and the Main Computer's VVP Settings:


The Dependent Computer's VVP:

and the Dependent Computer's VVP Settings:


In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)

What are the exact settings to set it up with Ethernet up using only 1 computer tu run WeatherLink and Cumulus at same time? Is it even possible?

And if I decide to run using serial com with 1 machine do I need com0com for it to work? How is the set up of com0com can you help please?

It runs for a few days using ip/tcp until then stops and have to restart all programs.. quite annoying (Iím using 1 machine only)

Offline wvdkuil

  • Wim van der kuil
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 1699
    • My PWS at Leuven Belgium Europe
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #58 on: September 18, 2020, 01:06:24 PM »
So I am trying the same thing, Virtual VP 1.25 is setup and Cumulus is talking to it fine. I have Weather Display installed and it works if connected to the Vue console on com 5. When I configure it to use the TCP/IP that matches what Virtual VP says, it never connects, just sits there dark green. The settings in WD are pointed to the 127.0.0.1 port 5511, but it never connects. Not sure what I am missing here, Virtual VP is connected to my console and feeding Cumulus. Any help would be appreciated.

Todd

Try to use the LAN IP-address of your PC, something like 192.168.0.20:5511
The 127.0.0.1 address is sometimes a little tricky.

Wim
Support for Leuven-Template & Scripts  at this forum via https://support.leuven-template.eu/
Script sponsors support.leuven-template.eu/userlistScripts.php
Template sponsors support.leuven-template.eu/userlist.php

Support for the PWS_Dashboard  pwsdashboard.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #59 on: September 18, 2020, 02:04:20 PM »
Sorted I set up my local ip letís see how long it lasts :) Thanks for your help.. another thing after the 30 day trials are over what is the link to get it for free virtual vp? Thanks

Offline wvdkuil

  • Wim van der kuil
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 1699
    • My PWS at Leuven Belgium Europe
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #60 on: September 18, 2020, 02:11:43 PM »
Sorted I set up my local ip letís see how long it lasts :) Thanks for your help.. another thing after the 30 day trials are over what is the link to get it for free virtual vp? Thanks

Current version is free
http://www.softwx.com/purchase.html => ďnot taking paid registrations at this time ď
Support for Leuven-Template & Scripts  at this forum via https://support.leuven-template.eu/
Script sponsors support.leuven-template.eu/userlistScripts.php
Template sponsors support.leuven-template.eu/userlist.php

Support for the PWS_Dashboard  pwsdashboard.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #61 on: September 18, 2020, 02:18:54 PM »
Yep I used they key showing on the site! Many Thanks for your help!!


Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #62 on: September 23, 2020, 04:56:15 AM »
Unfortunately even using my network IP virtual vp stops every night so in the morning I need to turn off cumulus and WeatherLink and restart virtualvp then it works again for another day.. is there any way to keep it steady working?

Thanks

Offline wvdkuil

  • Wim van der kuil
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 1699
    • My PWS at Leuven Belgium Europe
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #63 on: September 23, 2020, 05:01:35 AM »
Unfortunately even using my network IP virtual vp stops every night so in the morning I need to turn off cumulus and WeatherLink and restart virtualvp then it works again for another day.. is there any way to keep it steady working?

Thanks
Are you sure your PC does not go into sleep during the night.
Or maybe windows-10 is allowed to do its updates task every night?

I ran a virtual machine with windows-7+VVP  nearly continuously without problems
With windows 10 it took days to find the lost connection problems and in the end I quit.

Wim
Support for Leuven-Template & Scripts  at this forum via https://support.leuven-template.eu/
Script sponsors support.leuven-template.eu/userlistScripts.php
Template sponsors support.leuven-template.eu/userlist.php

Support for the PWS_Dashboard  pwsdashboard.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #64 on: September 23, 2020, 06:25:32 AM »
Maybe having win10 explains the issue then? .. If thatís the case I will stick just to cumulus and run WeatherLink from time to time to update records.. pity cannot work im Win10

Offline gwwilk

  • Southeast Lincoln Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2351
    • SouthEast Lincoln, NE Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #65 on: September 23, 2020, 06:36:51 AM »
Check your Windows 10 settings for Ethernet and USB Sleep to be sure they can't be put to sleep by the operating system.  It sounds like this could be your problem.  You can check this via Device Manager/Network or USB Adapter/Properties/Power Management.
Regards, Jerry Wilkins
gwwilk@gmail.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #66 on: September 23, 2020, 06:46:27 AM »
Could be this? I have it unticked now see if it works overnight.. [ You are not allowed to view attachments ]

Offline gwwilk

  • Southeast Lincoln Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2351
    • SouthEast Lincoln, NE Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #67 on: September 23, 2020, 06:51:41 AM »
 [tup]
Regards, Jerry Wilkins
gwwilk@gmail.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #68 on: September 23, 2020, 06:55:11 AM »
And the up time matches when it VVP stopped [ You are not allowed to view attachments ]

I will test the following days.. so win10 works ok with VVP and 2 weather programs running simultaneously?

Thanks

Offline gwwilk

  • Southeast Lincoln Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2351
    • SouthEast Lincoln, NE Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #69 on: September 23, 2020, 07:35:08 AM »
...
I will test the following days.. so win10 works ok with VVP and 2 weather programs running simultaneously?

Thanks
As you can see from my images at the top of this thread, Win10 can indeed support multiple weather programs running simultaneously.   :-)
Regards, Jerry Wilkins
gwwilk@gmail.com

Offline raul_sbd

  • Member
  • *
  • Posts: 47
    • Raul Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #70 on: September 23, 2020, 12:43:53 PM »
Following up with this anyone knows why my WeatherLink app only does the graphs up to 8am each day? Same for min max temps. My station is called Sale in England..

Thank you much appreciated  [ You are not allowed to view attachments ]