Author Topic: Need help setting up Virtual VP coms  (Read 2338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline saratogaWX

  • Administrator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6619
  • Saratoga, CA, USA Weather - free PHP scripts
    • Saratoga-Weather.org
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #25 on: February 23, 2018, 11:15:41 PM »
Try pointing it to the 'real' IP address on your system (192.168.1.nnn) instead of localhost/127.0.0.1.  Use the CMD prompt and ipconfig command to show what your local IP address is, and preferably set your router to use that same address in the DHCP clients table.  I do that with multiple systems and have a VP1->virtualVP on one system->VirtualVP on a second system so I can run a bunch of weather software varieties (for testing with the templates).
Ken True/Saratoga, CA, USA main site: saratoga-weather.org
Davis VP1+ FARS, Boltek-PCI/NexStorm, microSferics ToA, Blitzortung RED, GRLevel3, WD, WL, VWS, Cumulus, Meteobridge/hub
Free weather PHP scripts/website templates - update notifications on Twitter saratogaWXPHP

Offline Stetson1

  • Stetson Hills Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 353
    • Stetson Hills Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #26 on: February 24, 2018, 12:42:29 AM »
Same issue, Virtual VP says Weather Display is listening on port 5511, but it never connects. It seems like WD is trying to connect on the COM port even if I set it to listen on TCP/IP. If I exit WD and come back in, the TCP/IP setting is not saved. Not sure what is going on.

 [ You are not allowed to view attachments ]

  
Weather Underground PWS KCOCOLOR131
MADIS ID: D4524

Offline saratogaWX

  • Administrator
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6619
  • Saratoga, CA, USA Weather - free PHP scripts
    • Saratoga-Weather.org
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #27 on: February 24, 2018, 12:48:38 AM »
I don't think that's the place to set up that connection.  That panel will allow WD itself to offer a TCP/IP connection to something else (like WeatherLink).

What you want is to do the WD, Control Panel, ComPorts, TCP/IP panel (shown below) to connect your WD to VVP.
Ken True/Saratoga, CA, USA main site: saratoga-weather.org
Davis VP1+ FARS, Boltek-PCI/NexStorm, microSferics ToA, Blitzortung RED, GRLevel3, WD, WL, VWS, Cumulus, Meteobridge/hub
Free weather PHP scripts/website templates - update notifications on Twitter saratogaWXPHP

Offline Stetson1

  • Stetson Hills Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 353
    • Stetson Hills Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #28 on: February 24, 2018, 01:01:59 AM »
Ok, so I went into that panel and set it to match Virtual VP and then restarted both. Nothing happened until I restarted the virtual console, once I did that it connected and is getting data. Thanks for the help!

Todd
  
Weather Underground PWS KCOCOLOR131
MADIS ID: D4524

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #29 on: February 24, 2018, 06:42:38 AM »
Has anyone else tried VP1.2.5  with the new firmware and had success?
Also does firmware 1.90 still work with Virtual VP.
« Last Edit: February 24, 2018, 09:23:10 AM by ocala »

Offline chief-david

  • Educational Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2154
  • Space Academy for Educators
    • Robbinsdale Middle School Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #30 on: February 24, 2018, 10:50:42 AM »
I have firmware 1.9 with VVP and it works. Never will upgrade to anything higher
Vantage Pro Plus 6163
Robbinsdale, MN 55422@ 45 degrees North Latitude.

You can't phase me-I teach Middle School.
It's not you-It's WU.

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #31 on: February 24, 2018, 11:46:59 AM »
Dave just curious if you use it with TCP/IP or serial?

Offline chief-david

  • Educational Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2154
  • Space Academy for Educators
    • Robbinsdale Middle School Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #32 on: February 24, 2018, 11:52:54 AM »
I just checked in at school-Console diagnostics say it is v 1.80.  Hope I did not screw anything up for you.


TCP/IP

This goes back a number of years and computers. It would not connect Serial even with ComOCom.  I have never had an issue with TCP/IP.

Vantage Pro Plus 6163
Robbinsdale, MN 55422@ 45 degrees North Latitude.

You can't phase me-I teach Middle School.
It's not you-It's WU.

Offline Stetson1

  • Stetson Hills Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 353
    • Stetson Hills Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #33 on: February 24, 2018, 01:53:56 PM »
Are you referring to the console firmware, mine is running 4.18 and works with VVP just fine (minus operator error).

I have firmware 1.9 with VVP and it works. Never will upgrade to anything higher
  
Weather Underground PWS KCOCOLOR131
MADIS ID: D4524

Offline chief-david

  • Educational Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 2154
  • Space Academy for Educators
    • Robbinsdale Middle School Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #34 on: February 24, 2018, 02:04:05 PM »
yes. Newer firmware was not supposed to work with VVP. I am not an expert at that.
Vantage Pro Plus 6163
Robbinsdale, MN 55422@ 45 degrees North Latitude.

You can't phase me-I teach Middle School.
It's not you-It's WU.

Offline waiukuweather

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 624
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #35 on: February 24, 2018, 03:22:27 PM »
see my reply above:
Quote
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #36 on: February 24, 2018, 04:37:20 PM »
When I did the refurb in 2016 I assumed I was upgraded to the latest firmware. What I didn't know was that  since the  console was pre 2005  they could only upgrade to to 1.90.
Long story short I can use VVP! :grin:
It's so nice to be able to run Cumulus and WL at the same time again.
I have to admit though that I wasn't even aware of the TCP/IP option. :oops: Had always gone the virtual port route.
Anyways I am a very happy camper today.

Offline Stetson1

  • Stetson Hills Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 353
    • Stetson Hills Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #37 on: February 25, 2018, 04:41:24 PM »
If I try it with the COM ports, it does not work, so the previous reply indicating TCP/IP will work with the newer firmware is correct.
  
Weather Underground PWS KCOCOLOR131
MADIS ID: D4524

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #38 on: February 25, 2018, 07:33:38 PM »
If I try it with the COM ports, it does not work, so the previous reply indicating TCP/IP will work with the newer firmware is correct.
Since you are using V4.18 and have it working please chime in occasionally to let us know how it's going.

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3936
    • KomokaWeather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #39 on: February 25, 2018, 08:07:54 PM »
 
Quote
When I did the refurb in 2016 I assumed I was upgraded to the latest firmware. What I didn't know was that  since the  console was pre 2005  they could only upgrade to to 1.90.
Long story short I can use VVP! :grin:
It's so nice to be able to run Cumulus and WL at the same time again.
I have to admit though that I wasn't even aware of the TCP/IP option. :oops: Had always gone the virtual port route.
Anyways I am a very happy camper today.
I think my Envoy is the older FW.  Could you share your settings and how you set it up?

Thanks,
Paul


   

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #40 on: February 26, 2018, 07:20:48 PM »
 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #41 on: February 26, 2018, 07:22:47 PM »
 [ You are not allowed to view attachments ]
For Cumulus keep the port number the same as you have it set in VVP.
Even though it's TCP/IP it still has to be that way.  :???:
« Last Edit: February 26, 2018, 07:25:02 PM by ocala »

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3936
    • KomokaWeather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #42 on: February 26, 2018, 08:34:57 PM »
Thanks for the screen shots and that made it quite easy to follow as would be identical to yours.  However, no success.

I did have a paid version of VVP but entering that and the registration key said it was invalid so used the current public key and then VVP said it was valid.  I was able to do the Settings in VVP but the Connect tab is greyed out so no connection. The other tabs are bold and I can go through them.

With VVP running, but no VPP Connect,
Weatherlink gave the message "Remote device that you are trying to connect is unreachable."  Check the device parameters.

Cumulus gave the "Error -32701".

Resetting Weatherlink to its original Serial settings and it works again.  The same with Cumulus.

Glad you got yours working, and if anyone has any suggestions for mine I'd try them.

Paul

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #43 on: February 28, 2018, 04:20:47 PM »
Paul when you you set up VVP do you have it set to the same port that the station is connected to. I know you were trying TCP/IP but you still need to have it connected to the same port.
Stupid question but I gotta ask.

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3936
    • KomokaWeather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #44 on: February 28, 2018, 06:14:55 PM »
Yes, mine is com 4 which happens to be the same as your example shows.


While I had gotten a VP response that password was accepted when I tried it a few days ago,, I noticed a popup earlier today that the trial had expired.  This was just out of the blue, and then disappeared and not sure if it was just from moving back some pages.  VVP was not running at the time.


Paul

Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #45 on: February 28, 2018, 06:28:45 PM »
If you go to the web site I believe there is a link to a walk through for using a password he provides since he no longer charges for the product. I had originally bought it  but that was on another computer. It says I have 26 days left of the trial so at some point I  have to get in there and use his password to keep it running.
That sucks you can't get it to work. Is it possible to roll back the firmware?

Offline Stetson1

  • Stetson Hills Weather
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 353
    • Stetson Hills Weather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #46 on: February 28, 2018, 08:08:58 PM »
To register VVP, you just need the serial #and key provided. Serial# is 99991and the key is G8JW-JC7V-MBGZ. You need to start VirtualVP using the Run as Administrator option, then click Register and input the above. You can then exit the program and start it normally.
« Last Edit: February 28, 2018, 09:01:17 PM by Stetson1 »
  
Weather Underground PWS KCOCOLOR131
MADIS ID: D4524

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3936
    • KomokaWeather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #47 on: February 28, 2018, 09:53:17 PM »
Thanks for the help and suggestions.  Making progress... about 75% there. Now 100% working.
The benefit of drafting a reply and help post is when, before posting, you double check each item again and sometimes find mistakes made.  After doing this I have it working with both Cumulus and WL.  A big cheer from me  \:D/

The initial starting as Administrator got over the first hurdle of inactive Connect button.

Thank you for your assistance, persistence, and patience.

Enjoying,
Paul

p.s. Will monitor to see if it keeps the connections.  If I recall that was an issue years ago.

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3936
    • KomokaWeather
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #48 on: March 09, 2018, 01:07:04 PM »
Update:
VVP and Weatherlink/Cumulus had been working well for a week, but a couple days ago found that WL and Cumulus was not being updated and had no communication with the station.  Looking into it I eventually noticed that VVP has somehow changed from initial com 4 setting to com 3.  Restarting everything and VVP using com 4 again then WL and Cumulus communicating and everything good again.

Will continue to monitor as VVP not yet 100% reliable on my system, but close.

Enjoy,
Paul



Offline ocala

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3384
    • http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KFLBELLE2
Re: Need help setting up Virtual VP coms
« Reply #49 on: March 09, 2018, 03:04:09 PM »
Same here. 13 days and no issues.
 :grin:

 

anything