Author Topic: My WH80 seems to be using battery  (Read 2562 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #50 on: January 29, 2022, 02:53:05 PM »
I received the station yesterday, hp2553 kit with (wh40, ws80 wh32 and hp2550 console). I received an opened and broken box (i think it was already opening previously). I made a video during unboxing and this is a screenshot.
 [ You are not allowed to view attachments ]
On the ws80 the factory film over the solar panel was missing.
So I think they are previously used products (it was not indicated that they were used on the sale advertisement)

Offline Gyvate

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 1657
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #51 on: January 29, 2022, 03:21:40 PM »
They have a form by/through/with which you can return goods for warranty etc.
You can also call them +49 221 / 367 48 05, 10:00-16:00 CET, using a VOIP call will not provide high cost.
If you can't get through or make yourself understandable, I could help you out and mediate (I speak their language  8-)) - send me a PM in that case.
WS2350 1.6.4, GW1000(3) 1.7.4, WH2650 WiFi (2) 1.7.4 (test/backup), GW1100 2.1.4, GW2000(3) 2.1.5, HP2551 1.6.4/1.8.0;
Ecowitt WS90(2), WS80, WH40, WH65, WH31(5), WH31-EP, WN30, WH32, WH32-EP, WH32B, WH57 [Lightning] (1), WH41 [PM2.5] (2), WH51 (5), WH45, WH55 (2)
MeteobridgePro(2)[test,prod 5.4 Jun 11 2022, 14754 - Blake-Larsen Sun Recorder - RPi4/weewx 4.8.0/CumulusMX 3190/MB RPi4(2671)
Barani Meteoshield Pro, MetSpec Rad02 - Ecowitt 5763,34418;WU ISAARB3(WH4000SE), ISAARB22(HP2553), http://meshka.eu

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #52 on: January 30, 2022, 03:41:18 AM »
They have a form by/through/with which you can return goods for warranty etc.
You can also call them +49 221 / 367 48 05, 10:00-16:00 CET, using a VOIP call will not provide high cost.
If you can't get through or make yourself understandable, I could help you out and mediate (I speak their language  8-)) - send me a PM in that case.
thank you so much

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #53 on: January 31, 2022, 11:37:44 AM »
Getting back to my relacement WS80 it left China by air on 27th January but has not yet arrived in the UK, at least the tracking has not been updated yet, 4 days in the air apparently  :roll:

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline Gyvate

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 1657
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #54 on: January 31, 2022, 11:48:26 AM »
did you try https://www.yuntrack.com/    ?
WS2350 1.6.4, GW1000(3) 1.7.4, WH2650 WiFi (2) 1.7.4 (test/backup), GW1100 2.1.4, GW2000(3) 2.1.5, HP2551 1.6.4/1.8.0;
Ecowitt WS90(2), WS80, WH40, WH65, WH31(5), WH31-EP, WN30, WH32, WH32-EP, WH32B, WH57 [Lightning] (1), WH41 [PM2.5] (2), WH51 (5), WH45, WH55 (2)
MeteobridgePro(2)[test,prod 5.4 Jun 11 2022, 14754 - Blake-Larsen Sun Recorder - RPi4/weewx 4.8.0/CumulusMX 3190/MB RPi4(2671)
Barani Meteoshield Pro, MetSpec Rad02 - Ecowitt 5763,34418;WU ISAARB3(WH4000SE), ISAARB22(HP2553), http://meshka.eu

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #55 on: January 31, 2022, 12:19:08 PM »
Both old & new sites show the same information.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #56 on: January 31, 2022, 12:22:06 PM »
don't worry. In china there is spring festival. Check it from 10 feb.

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #57 on: January 31, 2022, 01:09:42 PM »
That really is no excuse with technology today it should get updated, it's no longer in China!

Stu
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline hiljolodewijk

  • Contributor
  • ***
  • Posts: 119
    • Weerstation Marsdijk
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #58 on: January 31, 2022, 01:48:29 PM »
My last order hang for about a week at customs.. until it was released, there was no update about the shipment information, then suddenly it was updated and delivered in two days.
Patience.. patience...  ;)

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #59 on: February 01, 2022, 06:57:52 AM »
Cleared customs this morning.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #60 on: February 02, 2022, 10:35:02 AM »
Now with Hermes couriers for delivery, I'm guessing tomorrow or maybe Friday.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #61 on: February 03, 2022, 06:30:06 AM »
Well the new WS80 arrived today. On opening the package I noticed that on the WS80 box it shows 4 radio frequencies 915Mhz 868Mhz (mine) 433Mhz and a new one to me 920Mhz. Where is that legal? Also there is an extension cable for the heater which has the correct connector on one end and bare wires on the other ready to connect to a PSU. This one also has small plastic deflectors on the four wind transducers, I'm assuming that is part of the upgrade. Before installing this in the next day or so I will check the f/w level. The other noticeable difference is that there is a small white plastic cap over where the UV/Solar sensor reside which is under the protective clear plastic cover for that and the solar panel for power, my original one has no such cap and the sensors are visible. My original one also had a clear thin peel-off plastic cover over the top which this one does not have.

I have removed the top part to check the sensors and solar panel are plugged in correctly which is what I will check when I take down the original one.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline hiljolodewijk

  • Contributor
  • ***
  • Posts: 119
    • Weerstation Marsdijk
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #62 on: February 03, 2022, 06:31:51 AM »
Can you post a photo?

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #63 on: February 03, 2022, 06:34:04 AM »
I will later....

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #64 on: February 03, 2022, 06:52:52 AM »
Two photos, one of the wind area and one of the top.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline DelChard

  • Contributor
  • ***
  • Posts: 114
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #65 on: February 03, 2022, 07:05:59 AM »
My replacement was the same.
i've noticed the solar and UV values are higher (I had old and new side by side, reporting to different gateways)
GW1100 - WS80 WH40 WH32EP
Feeding Weewx on Pi4b, CumulusMX on Synology DS215+

GW1100 - WS69
HP2550 - WS80 WH40

Extras common to all 3
WH51 5, WH31 4, WN30 3, WH57, WH41 1, WN34S 1, WN35 1, WH55 1

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #66 on: February 03, 2022, 07:37:26 AM »
Two photos, one of the wind area and one of the top.

Stuart
with old version of ws80 i've a lot of problem with the measurement of radiation, tons of spike and wrong value
 [ You are not allowed to view attachments ]
A filter like that i think will improve the situation

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #67 on: February 03, 2022, 07:40:42 AM »
My replacement was the same.
i've noticed the solar and UV values are higher (I had old and new side by side, reporting to different gateways)
the correct offset is 0.7 for UV and 1.3 for radiation

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #68 on: February 03, 2022, 08:02:06 AM »
the correct offset is 0.7 for UV and 1.3 for radiation

Is that for the old style or the new one?

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #69 on: February 03, 2022, 08:03:04 AM »
the correct offset is 0.7 for UV and 1.3 for radiation

Is that for the old style or the new one?

Stuart
Old (without filter), but I think is the same

Offline davidefa

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 328
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #70 on: February 03, 2022, 08:51:33 AM »
@giusCB
Those spikes are not wrong 'tout court'. In cloudy days, when 'clouds open' and sun shines trough, the sensor 'sees' direct sunlight + reflected sunlight ( well this is always true ), but in this case reflected light may be particularly high, and the sum may be higher than 'theoretical direct' sunlight.
Not saying this is your case ( only it is one possible explanation ).

Offline giusCB

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 281
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #71 on: February 03, 2022, 09:09:26 AM »
@giusCB
Those spikes are not wrong 'tout court'. In cloudy days, when 'clouds open' and sun shines trough, the sensor 'sees' direct sunlight + reflected sunlight ( well this is always true ), but in this case reflected light may be particularly high, and the sum may be higher than 'theoretical direct' sunlight.
Not saying this is your case ( only it is one possible explanation ).
thank you for the explanation  [tup] I need to better analyze the case. Sometime goes up to 1600 watt

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #72 on: February 03, 2022, 09:52:08 AM »
thank you for the explanation  [tup] I need to better analyze the case. Sometime goes up to 1600 watt

I just checked my all time records and the highest I have ever recorded here in the south of the UK was 1378 w/mē and that was using my old Davis VP1 solar sensor, 1600w/mē is rather high but it does depend on your latitude and time of year and very much how many clouds there are causing reflections.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

Offline DelChard

  • Contributor
  • ***
  • Posts: 114
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #73 on: February 03, 2022, 10:35:38 AM »
For now, I have 0.69 For UV and Radiation. Radiation seemed high with 1.0.
My old WS80 once delivered a UV spike of 15, and had frequent Radiation spikes, so I have no confidence it was performing (or communicating)correctly.
I just noticed the jump in both as I changed the sensorID.
I plan on leaving until a cloudless midday and comparing to CumulusMx theoretical max witth a transmission rate of 0.91.
GW1100 - WS80 WH40 WH32EP
Feeding Weewx on Pi4b, CumulusMX on Synology DS215+

GW1100 - WS69
HP2550 - WS80 WH40

Extras common to all 3
WH51 5, WH31 4, WN30 3, WH57, WH41 1, WN34S 1, WN35 1, WH55 1

Offline broadstairs

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 466
Re: My WH80 seems to be using battery
« Reply #74 on: February 05, 2022, 11:10:34 AM »
I have today installed my replacement WS80 and it seems to be running fine, it already had the latest f/w installed. One minor problem was that the U-bolts to mount it on my pole would not clamp up enough despite those on the original being fine they seemed to be the same when I compared then so I assume it is the plastic part which is slightly different, if the thread went further up the bols then it would have been fine. So I packed them out with washers. Now the old one had been up in full sun today so I expected it to run without batteries for some time but the super cap went flat within about 15-20 minutes and the LED stopped flashing. Now the new one ran for about 8+hours after I tested it with batteries and removed them (they were in for about 2-3 hours and I left it in the sun for a couple of hours as well). So I suspect the super cap is failing on the old one.

As regards to the solar offset mentioned I found that in pretty much full sun today 1.3 as a factor was too high and it was reading quite a lot over expected max so I'm now running at 1.0 to see how it goes.

Stuart
Ecowitt GW1003 with ultrasonic wind gauge, lightning sensor and PM2.5 sensor with Personal Weather Tablet as a console.

 

anything