WXforum.net

Weather Software => VP Tools (Virtual VP, VP Live, and VP Tools) => Topic started by: Tazz 316 on January 01, 2018, 08:20:00 AM

Title: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 01, 2018, 08:20:00 AM
I have virtual IP installed and it is downloading data from my VP2 using 3.15 firmware.

I only want to use WD and cumulus. Everyone says to use TCP/IP i'm guessing that i just enter the same info that is in Virtual VP tcp/ip settings into WD, i try that and it does not work.

I don't understand what the number after the address 127.0.0.1 is.....is it like a port number? Or do i need to use IP address....I have my win 10 PC set to a static address.

Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: dupreezd on January 01, 2018, 08:36:38 AM
The IP address 127.0.0.1 is a special-purpose IPv4 address called localhost or loopback address. All computers use this address as their own but it doesn't let them communicate with other devices like a real IP address does.
Quote
I don't understand what the number after the address 127.0.0.1 is.....is it like a port number?
That number is the netmask and it determines subnet range. eg if you have an ip address of 192.168.1.x and a mask of 255.255.255.0, your ip range will be 192.168.1.1 to 254.

Happy New Year
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Joel on January 01, 2018, 09:13:59 AM
Are you speaking about this screen ?   Yes the numbers are port numbers.    Your other applications must listen to these address and ports.

 [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 01, 2018, 09:25:13 AM
Are you speaking about this screen ?   Yes the numbers are port numbers.    Your other applications must listen to these address and ports.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Yes that is the screen. So do i need to change 127.0.0.1 to an IP on my network in order for it to work? Also on cumulus does port number go in discon period?

Do you still need drivers if using TCP/ip?

Thanks for your time. :)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Joel on January 01, 2018, 09:53:08 AM
No, IP address 127.0.0.1 represents the PC on which VVP is installed and should not be changed.

Because other apps are installed on the same PC, they must listen to VVP using TCP/IP protocol on the IP address 127.0.0.1 and one of the specified TCP ports.
For instance WD listen to 127.0.0.1:5511 and Cumulus listen to 127.0.0.1:5512

I personally use COM instead of TCP/IP, so I cannot help too much, but you shouldn't need any drivers, as stated in the manual
"VirtualVP supports TCP/IP connections without the need for any special drivers"
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: chief-david on January 01, 2018, 11:22:18 AM
I have been using TCP/IP for a while because on one computer the coms would not work.
It really does not matter which you use as long as the data gets into your software-right?
,
After you assign the ports on VVP and the software-shut down vvp and restart it. The software should start to collect data. 

The issue you may have is that VVP works great with data logger firmware 1.9, I am not sure that it works with 3.0. Someone will have to chime in on that issue.

Hope you get it working.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 01, 2018, 12:06:11 PM
I have been using TCP/IP for a while because on one computer the coms would not work.
It really does not matter which you use as long as the data gets into your software-right?
,
After you assign the ports on VVP and the software-shut down vvp and restart it. The software should start to collect data. 

The issue you may have is that VVP works great with data logger firmware 1.9, I am not sure that it works with 3.0. Someone will have to chime in on that issue.

Hope you get it working.

Still no luck maybe it is because i'm using 3.15 firmware.

Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: waiukuweather on January 01, 2018, 01:22:15 PM
you need to set the same port number in the software that vvp is set to (i.e 80 in your screen shots)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 01, 2018, 02:09:23 PM
you need to set the same port number in the software that vvp is set to (i.e 80 in your screen shots)

Your right, i changed it and it now works. I didn't see it up on the top lol

Now my next question is in  virtual VP  under activity it's flashing between "sent response for wake up console" and sending loop 1 of 1 that is what cumulus is using.

And weather link says "sending loop 3 0f 24"

I'm not sure what that means but things seem to be working so far.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: waiukuweather on January 01, 2018, 02:18:32 PM
that is all normal
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 01, 2018, 02:26:14 PM
that is all normal

ok was just making sure. We will see how long this works! I have weather display, weather link, Cumulus going. Thanks for your help.

Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: chief-david on January 01, 2018, 02:54:54 PM
 =D>
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 02, 2018, 06:35:30 AM
Well it worked for a while like it should but stopped last night. Re-starting Virtual VP and WD, Weather link and cumulus and it's working again. They all had to be re-started before it would work again. The only error i see is something about a output buffer to small for block.

Also in activity log i get a warring "weather display socket error Socket descriptor is (1) not a socket, or (2) is of wrong type (10038)"

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: 92merc on January 02, 2018, 12:49:51 PM
IIRC there are new "LOOP commands" with the firmware 3.0 and above that VVP doesn't understand.  So what will happen is a new command is sent out from the software, but VVP doesn't relay them to the hardware.  Things will eventually just lock up.  Restarting is just a short term fix.  VVP won't work on the newer firmware.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: waiukuweather on January 02, 2018, 12:57:07 PM
only certain software sends that new LOOP2 command though
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 02, 2018, 06:58:38 PM
Why will it work fine for hours then stop?

18:51:43:798 Warning      - VpConsole: No response after several retries for Get Live Sensor Data
18:51:45:002 Warning      - VpConsole: No response after several retries for Wake Up Console
18:51:47:061 Warning      - VpConsole: No response after several retries for Get Live Sensor Data
18:51:48:269 Warning      - VpConsole: No response after several retries for Wake Up Console
18:51:49:689 Warning      - VpConsole: Far too long since last loop = 9.890, last command= Initiate Barometer Refresh

How hard is it to find a new console with below 3.0 firmware? What year would it be? Maybe i should just make a macro to open and close Virtual VP every 10 hours lol
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: tmabell on January 02, 2018, 07:32:26 PM
If I'm not mistaken you can load older firmware but if your console is that new I can only hazard a guess.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 07, 2018, 12:00:39 PM
5 days now
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: W3DRM on January 07, 2018, 05:17:42 PM
If you haven't gotten the message yet regarding Virtual VP "not being compatible" with any of the newer Davis consoles and data loggers then, you are simply wasting your time. As has been stated numerous times, the newer versions of the data logger uses a Loop 2 command. VVP was never designed to look for that sequence of events and thus, simply can't interpret correctly the current version of the firmware being used. The entire set of software written many years ago by SoftWx included StartWatch, Virtual VP, VP Live and several other useful tools (at the time they were developed). None of those tools have been updated or maintained for many years now and thus, a waste of your time and those who have been attempting to help you to get them to run. Simply put, it "ain't gonna happen" unless somehow miraculously the original developer picks-up where he left off and updates his routines.

Now, I will say this though. I have used all of the SoftWx software and it was (is) great. We all certainly miss the ability to run multiple weather software packages via the VVP product. The StartWatch product is still a viable piece of software and I use it myself to keep everything humming along. I also use VVP but I have an old version data logger that still runs VVP just fine and I have no plans to ever upgrade the firmware to V3 or any later versions.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 07, 2018, 06:05:44 PM
If you haven't gotten the message yet regarding Virtual VP "not being compatible" with any of the newer Davis consoles and data loggers then, you are simply wasting your time. As has been stated numerous times, the newer versions of the data logger uses a Loop 2 command. VVP was never designed to look for that sequence of events and thus, simply can't interpret correctly the current version of the firmware being used. The entire set of software written many years ago by SoftWx included StartWatch, Virtual VP, VP Live and several other useful tools (at the time they were developed). None of those tools have been updated or maintained for many years now and thus, a waste of your time and those who have been attempting to help you to get them to run. Simply put, it "ain't gonna happen" unless somehow miraculously the original developer picks-up where he left off and updates his routines.

Now, I will say this though. I have used all of the SoftWx software and it was (is) great. We all certainly miss the ability to run multiple weather software packages via the VVP product. The StartWatch product is still a viable piece of software and I use it myself to keep everything humming along. I also use VVP but I have an old version data logger that still runs VVP just fine and I have no plans to ever upgrade the firmware to V3 or any later versions.

It's been working for me for 5 days straight now so it's not a waste of time and if it's "not compatible" how do you explain all the data i have from WD, Weather link and cumulus for last 5 days.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: waiukuweather on January 08, 2018, 03:36:24 AM
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode
but I could be wrong
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 08, 2018, 06:33:15 AM
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode
but I could be wrong

Maybe so the only thing i changed was a setting in WD and the errors i was getting are gone. I had to reboot my PC (software updates) so it will be awhile before i know how long it can go. I use my PC for weather software, IP camera software and general use all while only using 35 watts of power.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on January 14, 2018, 12:22:10 PM
7 days straight now and still going + the 5 days before a reboot. Simply put the data is there for WD, Weather-Link and Cumulus.

W3DRM is just jealous.

Thanks to all that helped! :)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: W3DRM on January 14, 2018, 03:49:05 PM
7 days straight now and still going + the 5 days before a reboot. Simply put the data is there for WD, Weather-Link and Cumulus.

W3DRM is just jealous.

Thanks to all that helped! :)

No, actually I am glad it seems to be working for you on firmware v3.x. I'm really just curious as to why since many of us, myself included, were unable to get VVP to run on v3.0 firmware when it first came out. Am wondering if Davis made some kind of change to later versions of the firmware that made it compatible but never told anyone. I may just have to try it someday when I get some free time to play with it. At least I can always go backwards to the older firmware, if necessary.

Please keep us informed if anything changes.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 23, 2018, 10:11:39 PM
So I am trying the same thing, Virtual VP 1.25 is setup and Cumulus is talking to it fine. I have Weather Display installed and it works if connected to the Vue console on com 5. When I configure it to use the TCP/IP that matches what Virtual VP says, it never connects, just sits there dark green. The settings in WD are pointed to the 127.0.0.1 port 5511, but it never connects. Not sure what I am missing here, Virtual VP is connected to my console and feeding Cumulus. Any help would be appreciated.

Todd
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: saratogaWX on February 23, 2018, 11:15:41 PM
Try pointing it to the 'real' IP address on your system (192.168.1.nnn) instead of localhost/127.0.0.1.  Use the CMD prompt and ipconfig command to show what your local IP address is, and preferably set your router to use that same address in the DHCP clients table.  I do that with multiple systems and have a VP1->virtualVP on one system->VirtualVP on a second system so I can run a bunch of weather software varieties (for testing with the templates).
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 24, 2018, 12:42:29 AM
Same issue, Virtual VP says Weather Display is listening on port 5511, but it never connects. It seems like WD is trying to connect on the COM port even if I set it to listen on TCP/IP. If I exit WD and come back in, the TCP/IP setting is not saved. Not sure what is going on.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: saratogaWX on February 24, 2018, 12:48:38 AM
I don't think that's the place to set up that connection.  That panel will allow WD itself to offer a TCP/IP connection to something else (like WeatherLink).

What you want is to do the WD, Control Panel, ComPorts, TCP/IP panel (shown below) to connect your WD to VVP.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 24, 2018, 01:01:59 AM
Ok, so I went into that panel and set it to match Virtual VP and then restarted both. Nothing happened until I restarted the virtual console, once I did that it connected and is getting data. Thanks for the help!

Todd
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 24, 2018, 06:42:38 AM
Has anyone else tried VP1.2.5  with the new firmware and had success?
Also does firmware 1.90 still work with Virtual VP.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: chief-david on February 24, 2018, 10:50:42 AM
I have firmware 1.9 with VVP and it works. Never will upgrade to anything higher
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 24, 2018, 11:46:59 AM
Dave just curious if you use it with TCP/IP or serial?
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: chief-david on February 24, 2018, 11:52:54 AM
I just checked in at school-Console diagnostics say it is v 1.80.  Hope I did not screw anything up for you.


TCP/IP

This goes back a number of years and computers. It would not connect Serial even with ComOCom.  I have never had an issue with TCP/IP.

Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 24, 2018, 01:53:56 PM
Are you referring to the console firmware, mine is running 4.18 and works with VVP just fine (minus operator error).

I have firmware 1.9 with VVP and it works. Never will upgrade to anything higher
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: chief-david on February 24, 2018, 02:04:05 PM
yes. Newer firmware was not supposed to work with VVP. I am not an expert at that.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: waiukuweather on February 24, 2018, 03:22:27 PM
see my reply above:
Quote
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 24, 2018, 04:37:20 PM
When I did the refurb in 2016 I assumed I was upgraded to the latest firmware. What I didn't know was that  since the  console was pre 2005  they could only upgrade to to 1.90.
Long story short I can use VVP! :grin:
It's so nice to be able to run Cumulus and WL at the same time again.
I have to admit though that I wasn't even aware of the TCP/IP option. :oops: Had always gone the virtual port route.
Anyways I am a very happy camper today.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 25, 2018, 04:41:24 PM
If I try it with the COM ports, it does not work, so the previous reply indicating TCP/IP will work with the newer firmware is correct.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 25, 2018, 07:33:38 PM
If I try it with the COM ports, it does not work, so the previous reply indicating TCP/IP will work with the newer firmware is correct.
Since you are using V4.18 and have it working please chime in occasionally to let us know how it's going.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: PaulMy on February 25, 2018, 08:07:54 PM
 
Quote
When I did the refurb in 2016 I assumed I was upgraded to the latest firmware. What I didn't know was that  since the  console was pre 2005  they could only upgrade to to 1.90.
Long story short I can use VVP! (http://www.wxforum.net/Smileys/default/icon_biggrin.gif)
It's so nice to be able to run Cumulus and WL at the same time again.
I have to admit though that I wasn't even aware of the TCP/IP option. (http://www.wxforum.net/Smileys/default/icon_redface.gif) Had always gone the virtual port route.
Anyways I am a very happy camper today.
I think my Envoy is the older FW.  Could you share your settings and how you set it up?

Thanks,
Paul


   
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 26, 2018, 07:20:48 PM
 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 26, 2018, 07:22:47 PM
 [ You are not allowed to view attachments ]
For Cumulus keep the port number the same as you have it set in VVP.
Even though it's TCP/IP it still has to be that way.  :???:
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: PaulMy on February 26, 2018, 08:34:57 PM
Thanks for the screen shots and that made it quite easy to follow as would be identical to yours.  However, no success.

I did have a paid version of VVP but entering that and the registration key said it was invalid so used the current public key and then VVP said it was valid.  I was able to do the Settings in VVP but the Connect tab is greyed out so no connection. The other tabs are bold and I can go through them.

With VVP running, but no VPP Connect,
Weatherlink gave the message "Remote device that you are trying to connect is unreachable."  Check the device parameters.

Cumulus gave the "Error -32701".

Resetting Weatherlink to its original Serial settings and it works again.  The same with Cumulus.

Glad you got yours working, and if anyone has any suggestions for mine I'd try them.

Paul
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 28, 2018, 04:20:47 PM
Paul when you you set up VVP do you have it set to the same port that the station is connected to. I know you were trying TCP/IP but you still need to have it connected to the same port.
Stupid question but I gotta ask.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: PaulMy on February 28, 2018, 06:14:55 PM
Yes, mine is com 4 which happens to be the same as your example shows.


While I had gotten a VP response that password was accepted when I tried it a few days ago,, I noticed a popup earlier today that the trial had expired.  This was just out of the blue, and then disappeared and not sure if it was just from moving back some pages.  VVP was not running at the time.


Paul
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on February 28, 2018, 06:28:45 PM
If you go to the web site I believe there is a link to a walk through for using a password he provides since he no longer charges for the product. I had originally bought it  but that was on another computer. It says I have 26 days left of the trial so at some point I  have to get in there and use his password to keep it running.
That sucks you can't get it to work. Is it possible to roll back the firmware?
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Stetson1 on February 28, 2018, 08:08:58 PM
To register VVP, you just need the serial #and key provided. Serial# is 99991and the key is G8JW-JC7V-MBGZ. You need to start VirtualVP using the Run as Administrator option, then click Register and input the above. You can then exit the program and start it normally.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: PaulMy on February 28, 2018, 09:53:17 PM
Thanks for the help and suggestions.  Making progress... about 75% there. Now 100% working.
The benefit of drafting a reply and help post is when, before posting, you double check each item again and sometimes find mistakes made.  After doing this I have it working with both Cumulus and WL.  A big cheer from me  \:D/

The initial starting as Administrator got over the first hurdle of inactive Connect button.

Thank you for your assistance, persistence, and patience.

Enjoying,
Paul

p.s. Will monitor to see if it keeps the connections.  If I recall that was an issue years ago.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: PaulMy on March 09, 2018, 01:07:04 PM
Update:
VVP and Weatherlink/Cumulus had been working well for a week, but a couple days ago found that WL and Cumulus was not being updated and had no communication with the station.  Looking into it I eventually noticed that VVP has somehow changed from initial com 4 setting to com 3.  Restarting everything and VVP using com 4 again then WL and Cumulus communicating and everything good again.

Will continue to monitor as VVP not yet 100% reliable on my system, but close.

Enjoy,
Paul


Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on March 09, 2018, 03:04:09 PM
Same here. 13 days and no issues.
 :grin:
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: Tazz 316 on May 14, 2019, 09:11:35 PM
Same here. 13 days and no issues.
 :grin:

Any updates? I eventually gave up it would work for days or a week but stop sending data restart would fix the issue.

Since then i have built a new PC and have been looking at trying it again. Or has anyone found another way to use multiple software? I see that meteobridge has a pass through.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: piconut on June 08, 2019, 03:23:49 PM
... I do that with multiple systems and have a VP1->virtualVP on one system->VirtualVP on a second system so I can run a bunch of weather software varieties (for testing with the templates).


How exactly do you have a second VirtualVP setup on a second computer that is fed by VirtualVP on the first computer?  What are the settings you have for both VirtualVP instances that allow for this?   Thanks!
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on June 09, 2019, 07:54:07 AM
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputer_com0com.png)
and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerComports.png)

The Main Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputer1.png)
and the Main Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerSettings.png)

The Dependent Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerMain.png)
and the Dependent Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerSettings.png)

In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: ocala on June 09, 2019, 08:52:54 AM
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputer_com0com.png)
and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerComports.png)

The Main Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputer1.png)
and the Main Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerSettings.png)

The Dependent Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerMain.png)
and the Dependent Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerSettings.png)

In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Dayum!
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: piconut on June 13, 2019, 12:38:06 PM
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputer_com0com.png)
and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerComports.png)

The Main Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputer1.png)
and the Main Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerSettings.png)

The Dependent Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerMain.png)
and the Dependent Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerSettings.png)

In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)
Dayum!


So I was under the impression that Virtual VP could only be set up to receive either a serial connection or an IP connection.  What I didn't realize is that if I only have a Vantage Pro 2 that communicates via serial, that Virtual VP will also communicate that information from serial to an IP address.  Am I understanding this correctly?
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on June 13, 2019, 12:56:15 PM
@ piconut

I've only tested it on my LAN, and it works flawlessly as configured above.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 18, 2020, 12:38:26 PM
I think its working OK because you are using the TCP/IP option, and I think weatherlink might not be using the LOOP2 data when using IP data logger mode
but I could be wrong

Maybe so the only thing i changed was a setting in WD and the errors i was getting are gone. I had to reboot my PC (software updates) so it will be awhile before i know how long it can go. I use my PC for weather software, IP camera software and general use all while only using 35 watts of power.
Sorry to bring back a very old topic i had exactly same issue that you overnight stoped and I had to restart all programs.. what is WD? And what setting exactly you changed to avoid the errors? I only have connected cumulus and WeatherLink with virtual vp.

Many Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 18, 2020, 12:58:25 PM
There are a couple more software programs involved: serial port emulators.  I use 'com0com' 64 bit on the dependent computers:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputer_com0com.png)
and N8VBvCom on the old 32 bit main computer:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerComports.png)

The Main Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputer1.png)
and the Main Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/MainComputerSettings.png)

The Dependent Computer's VVP:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerMain.png)
and the Dependent Computer's VVP Settings:
(https://www.gwwilkins.org/temp-images/DependentComputerSettings.png)

In essence it isn't a trivial exercise to get everything set up properly so it works.  But it's well worth the effort.

(And as you can see my setup is very much 'over-the-top' with the backup computers and all.)

What are the exact settings to set it up with Ethernet up using only 1 computer tu run WeatherLink and Cumulus at same time? Is it even possible?

And if I decide to run using serial com with 1 machine do I need com0com for it to work? How is the set up of com0com can you help please?

It runs for a few days using ip/tcp until then stops and have to restart all programs.. quite annoying (Iím using 1 machine only)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: wvdkuil on September 18, 2020, 01:06:24 PM
So I am trying the same thing, Virtual VP 1.25 is setup and Cumulus is talking to it fine. I have Weather Display installed and it works if connected to the Vue console on com 5. When I configure it to use the TCP/IP that matches what Virtual VP says, it never connects, just sits there dark green. The settings in WD are pointed to the 127.0.0.1 port 5511, but it never connects. Not sure what I am missing here, Virtual VP is connected to my console and feeding Cumulus. Any help would be appreciated.

Todd

Try to use the LAN IP-address of your PC, something like 192.168.0.20:5511
The 127.0.0.1 address is sometimes a little tricky.

Wim
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 18, 2020, 02:04:20 PM
Sorted I set up my local ip letís see how long it lasts :) Thanks for your help.. another thing after the 30 day trials are over what is the link to get it for free virtual vp? Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: wvdkuil on September 18, 2020, 02:11:43 PM
Sorted I set up my local ip letís see how long it lasts :) Thanks for your help.. another thing after the 30 day trials are over what is the link to get it for free virtual vp? Thanks

Current version is free
http://www.softwx.com/purchase.html => ďnot taking paid registrations at this time ď
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 18, 2020, 02:18:54 PM
Yep I used they key showing on the site! Many Thanks for your help!!

Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 23, 2020, 04:56:15 AM
Unfortunately even using my network IP virtual vp stops every night so in the morning I need to turn off cumulus and WeatherLink and restart virtualvp then it works again for another day.. is there any way to keep it steady working?

Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: wvdkuil on September 23, 2020, 05:01:35 AM
Unfortunately even using my network IP virtual vp stops every night so in the morning I need to turn off cumulus and WeatherLink and restart virtualvp then it works again for another day.. is there any way to keep it steady working?

Thanks
Are you sure your PC does not go into sleep during the night.
Or maybe windows-10 is allowed to do its updates task every night?

I ran a virtual machine with windows-7+VVP  nearly continuously without problems
With windows 10 it took days to find the lost connection problems and in the end I quit.

Wim
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 23, 2020, 06:25:32 AM
Maybe having win10 explains the issue then? .. If thatís the case I will stick just to cumulus and run WeatherLink from time to time to update records.. pity cannot work im Win10
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on September 23, 2020, 06:36:51 AM
Check your Windows 10 settings for Ethernet and USB Sleep to be sure they can't be put to sleep by the operating system.  It sounds like this could be your problem.  You can check this via Device Manager/Network or USB Adapter/Properties/Power Management.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 23, 2020, 06:46:27 AM
Could be this? I have it unticked now see if it works overnight.. [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on September 23, 2020, 06:51:41 AM
 [tup]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 23, 2020, 06:55:11 AM
And the up time matches when it VVP stopped [ You are not allowed to view attachments ]

I will test the following days.. so win10 works ok with VVP and 2 weather programs running simultaneously?

Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on September 23, 2020, 07:35:08 AM
...
I will test the following days.. so win10 works ok with VVP and 2 weather programs running simultaneously?

Thanks
As you can see from my images earlier in this thread, Win10 can indeed support multiple weather programs running simultaneously.   :-)
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on September 23, 2020, 12:43:53 PM
Following up with this anyone knows why my WeatherLink app only does the graphs up to 8am each day? Same for min max temps. My station is called Sale in England..

Thank you much appreciated  [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: staccermaccer on December 06, 2020, 06:34:44 AM
Hi,

I am using the same three programs as you do, i have the following config and it works just fine for years now, i will include the screenshots..
Perhaps this is the way to go!

Marc AKA Staccermaccer,
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on December 06, 2020, 11:09:06 AM
Not familiar with the emulator.. how or where can i set up that? All the rest i can set up same as you and see if works well.

Many Thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: staccermaccer on December 07, 2020, 03:42:32 AM
Hi, Raul!

This is a link to the webpage of Eterlogic:http://www.eterlogic.com/Products.VSPE.html (http://www.eterlogic.com/Products.VSPE.html). You can use the 32-bit version for free...

Marc AKA staccermaccer,
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on December 07, 2020, 05:44:17 AM
As you can see from my images earlier in this thread, I'm using this free 64-bit serial port emulator (http://com0com.sourceforge.net/).
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on December 07, 2020, 06:55:06 AM
Is there any instructions on how to set up the emulator? I can provide you with my screenshots of my actual set up
If need it.. Thanks much appreciated. BTW since previous posts i got now the new vantage pro2 weather station so its on its last software if thatís relevant
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on December 07, 2020, 09:08:05 AM
Which emulator?  Is this com0com guide (http://com0com.sourceforge.net/doc/UsingCom0com.pdf) what you're looking for?
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on December 07, 2020, 09:15:47 AM
 [ You are not allowed to view attachments ] Ok i have no tried to config the comcom emulator or the VSPE advised

The VSPE i cannot run it as i am on a w10 machine and asks to run the 64b version which its a pay for license version. The 32b license is saying that i need to install the 64b version

The comcom says only on demo for 14 days.. but then i am a bit confused on the steps to follow.. I leave you with a few screenshot of the set up i have got on the different apps right now.

My main COM PORT is 3 set up on station settings in Cumulus and WeatherLink.. do i need to change that also?

 [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on December 07, 2020, 09:18:25 AM
Beyond the user guide and my screenshots in a previous post, I'm not going to be much more help.

Regarding the 'Demo', com0com is a GNU licensed public domain program, but maybe that comes from com0com 3.

Here's the com0com 2 download site (https://sourceforge.net/projects/com0com/files/com0com/2.2.2.0/).  You would want the free signed version.
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: raul_sbd on December 07, 2020, 09:42:33 AM
Got both working with Com0Com now.. lets see how long they last.. i am on a w10 machine running Cumulus and WeatherLink at same time with the Com0Com emulator and the VVP..

Will report if further issues, many thanks
Title: Re: Need help setting up Virtual VP coms
Post by: gwwilk on December 07, 2020, 10:02:02 AM
Got both working with Com0Com now.. lets see how long they last.. i am on a w10 machine running Cumulus and WeatherLink at same time with the Com0Com emulator and the VVP..

Will report if further issues, many thanks
Good work!