Weather Station Hardware > Davis Instruments Weather Stations

Two month old VP2 humidity sensor intermittent drop outs

(1/3) > >>

Swede:
My new VP2 has been in service since February 18th. Within the past month, have noticed loss of humidity data for around 20 -30 minutes, randomly several times a week. After the interruption, it returns to normal.

Is this a clean the connection first step, then call Davis? Seems kind odd for the humidity sensor to crap out this quickly.

NK7Z:
I just ordered a replacement temp/humidity sensor for my 10 year old station...  I will be changing out the old one once it arrives.  I will post if there are issues.

W Thomas:
Iíve gotta do the same thing here. Mine reads fine until the humidity rises like during rain then it reads a big fat 0. Iíve tried removing and re-soldering the sensor. If I could find that older variation sensor the fix would quick and simple.

Mattk:

--- Quote from: Swede on April 17, 2024, 10:49:46 AM ---.... Is this a clean the connection first step, then call Davis? Seems kind odd for the humidity sensor to crap out this quickly.

--- End quote ---

Yes it is odd for a new station but like all things there is a failure rate, nothing is 100% perfect and humidity sensors do have issues in bad environments. If it's a moisture/humidity/temperature issue then this might become evident observing when the issue occurs over a time frame.     

But yeah clean/check the ISS socket & fully re-seat cable jack a few times and check for any signs of moisture. Don't worry if there is some form of dielectric grease on the contacts, that can be normal.   

NK7Z:
Is there a difference in the old sensors, and the new sensors?  I believe I saw something about a humidity correcting needing to be applied.  My replacement sensor should be here in a week or so.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version