Author Topic: Need help with Cumulus MX  (Read 244 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Waimarie

  • Member
  • *
  • Posts: 38
Need help with Cumulus MX
« on: December 04, 2019, 06:04:13 PM »
I'm currently using Cumulus 1.9.4   All has been well for about 3 years but suddenly my display has gone haywire and is showing 300kph+ winds and fixed temperatures both indoor and outdoor.   The weather station, FineOffset 3081 seems OK at least the readings it shows look fine.  So to rule out hardware problems, I thought I would install Cumulux MX and try that instead.

However, try as I might, I can't get it to run.  As advised, I copied all files into a folder on my C: drive and ran cumulus.exe using "Run as Administrator"   All I get is a DOS window with a few lines of script.  What am I doing wrong?

I notice in MX the exe file is 935KB in size, but the old version is 11,424KB  Is my downloaded file faulty? 

Thanks
« Last Edit: December 04, 2019, 06:30:57 PM by Waimarie »
Fine Offset WH3081 (Dead)
Mi.Sol WH2320E (on order)
GW 1000 (on order)
WU: IFEATHER14
WOW: 910486001

Offline waiukuweather

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 786
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #1 on: December 04, 2019, 06:05:40 PM »
I would try a complete power down and reset of the weather station console

Offline Waimarie

  • Member
  • *
  • Posts: 38
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #2 on: December 04, 2019, 06:29:45 PM »
I would try a complete power down and reset of the weather station console

Already tried that  :-(
Fine Offset WH3081 (Dead)
Mi.Sol WH2320E (on order)
GW 1000 (on order)
WU: IFEATHER14
WOW: 910486001

Offline waiukuweather

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 786
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #3 on: December 04, 2019, 06:43:02 PM »
make sure to disconnect usb when you do that, so no power comes from the pc

Offline Waimarie

  • Member
  • *
  • Posts: 38
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #4 on: December 04, 2019, 06:54:27 PM »
make sure to disconnect usb when you do that, so no power comes from the pc

It is powered off the USB, so that's how I reset it.  Pull plug out, count to 10 and replace.
Fine Offset WH3081 (Dead)
Mi.Sol WH2320E (on order)
GW 1000 (on order)
WU: IFEATHER14
WOW: 910486001

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4552
    • KomokaWeather
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #5 on: December 04, 2019, 06:55:15 PM »
Quote
However, try as I might, I can't get it to run.  As advised, I copied all files into a folder on my C: drive and ran cumulus.exe using "Run as Administrator"   All I get is a DOS window with a few lines of script.  What am I doing wrong?
That DOS windows is the way the program runs and you can minimise that, and presumably it says Normal running?

To display the dashboard type in a browser localhost:8998 or your computer IPaddress:8998 i.e. 192.168.0.16:8998

If you are getting that bogus data the Cumulus program version will not likely fix that but resetting the station as suggested may help.

Enjoy,
Paul
Davis Vantage Pro 2 Plus 24-FARS Wireless
Envoy/USB DataLogger/Cumulus v.1.9.4   -   Vue Console/WiFiLogger/CumulusMX
Komoka, ON  Canada
www.komokaweather.ca   www.komokaweather.com   www.komokaweather.com/weather28/  
www.komokaweather.com/pws/index.php
Blitzortung Station #1076 www.lightningmaps.org/blitzortung7/america/index.php?bo_page=statistics&bo_show=network&lang=en&bo_station_id=969


Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4552
    • KomokaWeather
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #6 on: December 04, 2019, 07:04:03 PM »
Quote
It is powered off the USB, so that's how I reset it.  Pull plug out, count to 10 and replace.
I don't have a FineOffset station but have read that to fully reset it needs to also have batteries removed, wait, and reinsert.

Enjoy,
Paul
Davis Vantage Pro 2 Plus 24-FARS Wireless
Envoy/USB DataLogger/Cumulus v.1.9.4   -   Vue Console/WiFiLogger/CumulusMX
Komoka, ON  Canada
www.komokaweather.ca   www.komokaweather.com   www.komokaweather.com/weather28/  
www.komokaweather.com/pws/index.php
Blitzortung Station #1076 www.lightningmaps.org/blitzortung7/america/index.php?bo_page=statistics&bo_show=network&lang=en&bo_station_id=969


Offline waiukuweather

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 786
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #7 on: December 04, 2019, 07:11:09 PM »
yes, a full power down means you need to remove power and batteries and usb
then wait few minutes before powering up and reconnecting

Offline Waimarie

  • Member
  • *
  • Posts: 38
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #8 on: December 04, 2019, 07:14:03 PM »
Sorted.   localhost:8998   Now I get it. #-o   [tup] [tup] [tup]

Thanks Paul. 
Fine Offset WH3081 (Dead)
Mi.Sol WH2320E (on order)
GW 1000 (on order)
WU: IFEATHER14
WOW: 910486001

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4552
    • KomokaWeather
Re: Need help with Cumulus MX
« Reply #9 on: December 04, 2019, 07:20:56 PM »
Dashboard also accessible by the yourcomputerslocalIPaddress:8998 on any device on your local network.

Enjoy,
Paul
Davis Vantage Pro 2 Plus 24-FARS Wireless
Envoy/USB DataLogger/Cumulus v.1.9.4   -   Vue Console/WiFiLogger/CumulusMX
Komoka, ON  Canada
www.komokaweather.ca   www.komokaweather.com   www.komokaweather.com/weather28/  
www.komokaweather.com/pws/index.php
Blitzortung Station #1076 www.lightningmaps.org/blitzortung7/america/index.php?bo_page=statistics&bo_show=network&lang=en&bo_station_id=969


 

anything