Author Topic: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi  (Read 20563 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Bobvelle

  • Contributor
  • ***
  • Posts: 122
    • Fairfield Weather Station
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #575 on: October 09, 2018, 07:50:01 PM »
hi Wojtek.

Been up and running about 4 months now. Updating on a regular basis. I was using v120 and noticed v123 was out, so I updated the firmware and .. well now Weatherlink.com (I use Weatherlink IP) account has no archive data. I updated the firmware about 9:45 Pm last night. All archive data stopped at 9:45 PM.

It's only weatherlink though, all other weather sites I download to are showing all current data and history as usual. So I went back to firmware v 120 and all is good now. Any Idea whats Up?

BTW: My WL Bulletin page showed current conditions except for the barometer. It was stuck at 29.883 in/hg the whole time.

Offline PaulMy

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 4070
    • KomokaWeather
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #576 on: October 12, 2018, 11:33:17 AM »
I have a couple of strange things -
1.  It appears that my local IP address for WiFiLogger has changed.  Now when I use 192.168.0.25 (which has been the IP) it asks for user name and password and is for a different device on my network.  I have tried all IPs from 192.168.0.10 to 192.168.0.40 and have not found the correct one for WiFiLogger.

2. WiFiLogger continues to update WU http://www.pwsweather.com/obs/KOMOKA2.html but sometimes at longer than the set 5 min interval so not a big deal.  However PWS, CWOP, WL and others are only updating occasionally - sometimes hours in between like http://www.pwsweather.com/obs/KOMOKA2.html

Any suggestion on how I can connect to the WiFiLogger settings, etc?

Paul

Offline Bushman

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 6976
    • Eagle Bay Weather
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #577 on: October 12, 2018, 12:17:07 PM »
I assume you had it set for dynamic IP?  Log into your router to see connected devices and their IPs.  Ping accordingly.

Offline pfletch101

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 246
    • Personal Website
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #578 on: October 12, 2018, 12:36:31 PM »
I have a couple of strange things -
1.  It appears that my local IP address for WiFiLogger has changed.  Now when I use 192.168.0.25 (which has been the IP) it asks for user name and password and is for a different device on my network.  I have tried all IPs from 192.168.0.10 to 192.168.0.40 and have not found the correct one for WiFiLogger.

Any suggestion on how I can connect to the WiFiLogger settings, etc?

Paul
There are two possibilities. One is that you have assigned a fixed IP address to the Logger in its own setup, but the network's DHCP server (which, of course, has no way of knowing this!) has now assigned that address to another device. Alternatively, you may simply be allowing the DHCP server, which is usually associated with the router, to assign the WiFiLogger's address 'at random' rather than specifying (preferably in the router's control panel rather than on the Logger itself!) a fixed address.
Assuming the latter, if you login to the router's control panel (usually at 192.168.n.1, where n is zero for your network), you should be able to see what address is assigned to the Logger and to specify an address for it to use in future. If you then reboot the router and the Logger (in that order), it should continue to use the address you have set for the future.
If you originally set the fixed address 'locally' on the Logger, and the router now has something else at that address, as well, the easiest solution is likely to be to disconnect the 'interfering' device, and reboot the router and Logger, when you should be able to access it again. When you can do this, set the logger back to its default of getting its IP address from the router and proceed as above to specify a fixed address for it in the router's control panel.
Vantage Pro 2+ with WeatherLink - data incorporated in domestic energy production (PV) and use monitoring system.

Offline WiFiLogger

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 184
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #579 on: October 13, 2018, 02:19:59 AM »
hi Wojtek.
Been up and running about 4 months now. Updating on a regular basis. I was using v120 and noticed v123 was out, so I updated the firmware and .. well now Weatherlink.com (I use Weatherlink IP) account has no archive data. I updated the firmware about 9:45 Pm last night. All archive data stopped at 9:45 PM.
It's only weatherlink though, all other weather sites I download to are showing all current data and history as usual. So I went back to firmware v 120 and all is good now. Any Idea whats Up?
BTW: My WL Bulletin page showed current conditions except for the barometer. It was stuck at 29.883 in/hg the whole time.

My fault. I have now original IP logger. I have made some test on it and I put results into WFL.
Before that, all connections were made like WL PC with some little differences.
Probably you don't have arch data, because of my mistake. I will return to this section and check once more.

If you switch to WL PC mode, then all should be fine.
Main difference is WL PC has ACTIVATION button which is needed to start new account, but also it's erase current data on WL.COM.
WL IP is sending this ACTIVATION data on reboot. Normally when WL IP is being restarted then it's sending this ACTIVATION frame and receive current time to setup. That's also erase current data on WL.COM.

Barometer needs some time to make chart. I don't know exactly why sometimes it's working bad. I am also sendig ACTIVATION request when barometer stuck, then all current data are erased and barometer is running ok.
After ACTIVATION barometer needs some time to make chart.
« Last Edit: October 13, 2018, 02:25:36 AM by WiFiLogger »

Offline WiFiLogger

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 184
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #580 on: October 13, 2018, 02:29:01 AM »
I have a couple of strange things -
1.  It appears that my local IP address for WiFiLogger has changed.  Now when I use 192.168.0.25 (which has been the IP) it asks for user name and password and is for a different device on my network.  I have tried all IPs from 192.168.0.10 to 192.168.0.40 and have not found the correct one for WiFiLogger.

2. WiFiLogger continues to update WU http://www.pwsweather.com/obs/KOMOKA2.html but sometimes at longer than the set 5 min interval so not a big deal.  However PWS, CWOP, WL and others are only updating occasionally - sometimes hours in between like http://www.pwsweather.com/obs/KOMOKA2.html

Any suggestion on how I can connect to the WiFiLogger settings, etc?

Paul

You can push red button for 3 sec. and then open network will occure "WiFiLoggerSetup" when you log to this network you can always use 192.168.4.1 to open web service of WFL and in NETWORK INFO section you will find your local IP. Remember to reboot WFL after that, otherwise no exports will be done.

Other easy way to achieve IP address is to use WeatherLink if you have. There is an option to search WL IP in local network.

Offline WiFiLogger

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 184
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #581 on: October 13, 2018, 02:37:34 AM »
I have a couple of strange things -
1.  It appears that my local IP address for WiFiLogger has changed.  Now when I use 192.168.0.25 (which has been the IP) it asks for user name and password and is for a different device on my network.  I have tried all IPs from 192.168.0.10 to 192.168.0.40 and have not found the correct one for WiFiLogger.

Any suggestion on how I can connect to the WiFiLogger settings, etc?

Paul
There are two possibilities. One is that you have assigned a fixed IP address to the Logger in its own setup, but the network's DHCP server (which, of course, has no way of knowing this!) has now assigned that address to another device. Alternatively, you may simply be allowing the DHCP server, which is usually associated with the router, to assign the WiFiLogger's address 'at random' rather than specifying (preferably in the router's control panel rather than on the Logger itself!) a fixed address.
Assuming the latter, if you login to the router's control panel (usually at 192.168.n.1, where n is zero for your network), you should be able to see what address is assigned to the Logger and to specify an address for it to use in future. If you then reboot the router and the Logger (in that order), it should continue to use the address you have set for the future.
If you originally set the fixed address 'locally' on the Logger, and the router now has something else at that address, as well, the easiest solution is likely to be to disconnect the 'interfering' device, and reboot the router and Logger, when you should be able to access it again. When you can do this, set the logger back to its default of getting its IP address from the router and proceed as above to specify a fixed address for it in the router's control panel.

Thats right. You can have two devices with same IP address. That makes a lot of problems. When you trying to log to this IP, then once you have luck to log to first one, then after a few sec. you are connected to second.
Example. You have log to WFL web page, but when you trying to save some settings those can be send to second device with same IP address.

Routers have very nice feature called DHCP. This service server IP addresses to devices when those are being connected.
Without that you should write all network settings manually. IP, netmask, gateway, dns.
You have to check DHCP range and for static IP you should use addresses beyond range.

Offline weatheroz

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 166
    • http://www.jimboombaweather.com
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #582 on: October 13, 2018, 04:45:31 AM »
Wow, where has this one been.

I've had problems with my Weatherlink IP since April, and no amount of help from Davis, albeit very little help has changed anything.

Emails to Davis getting returned take weeks at times, and still have no luck with either of my WLIP's.

Time to order one of these to get my station going again.
Brendan,
vk4blp
IRLP 6857 Echolink 672767


Offline Lars_Olsson

  • Member
  • *
  • Posts: 29
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #583 on: October 13, 2018, 12:06:40 PM »
Changed my loggingtime from 3 to 10 minutes and got loctime = 1617469200. What happened????? (Sat 3 2021 17:00)

Since I parse the data into db I check if new time is bigger than old time, I didn't get any data. Strange....

Offline stefano90

  • Member
  • *
  • Posts: 4
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #584 on: October 15, 2018, 04:47:42 AM »
Hello, I have a question.

If I want to upload in Wifi Logger a modified version of html pages, how much memory do I have available?

Offline WiFiLogger

  • Senior Contributor
  • ****
  • Posts: 184
Re: WiFiLogger - Connect your Davis console directly to the Internet via WiFi
« Reply #585 on: October 15, 2018, 03:57:21 PM »
Changed my loggingtime from 3 to 10 minutes and got loctime = 1617469200. What happened????? (Sat 3 2021 17:00)
Since I parse the data into db I check if new time is bigger than old time, I didn't get any data. Strange....
I will rewrite NTP function. Something is wrong with this feature. At this moment is async function. I will put it into queue. I hope that will help.
I can't abandon this feature in WFL, because console don't have RTC calendar chip with battery. WFL don't have it either. NTP feature is very needed. I have to make it right.

Hello, I have a question.
If I want to upload in Wifi Logger a modified version of html pages, how much memory do I have available?

All WFL units has 4MB(32mbit) flash memory. Organization at this moment is:
1MB for program
3MB flash disk for files
but I will change that soon. Why? 1MB is for program, but it's divided. 0.5MB is for old firmware, 0.5MB is for new firmware this is a switch zone. When new firmware is uploaded correctly, then firmware can be switched, space disk is needed for that operation. WFL firmware is almost 0.5MB. There is two choices. Don't make changes in WFL firmware, or makes users some little problems.
I will have to change it to 2MB/2MB version. That is a small problem, because firmware will erase HTML files and settings. WFL user will have to use little manual to put on feet WFL. Upload HTML files with special interface + restore all settings. That is 100% unprofessional, but will have to happen.

Your answer is: you have 2MB(3MB for now) for my HTML files and yours. Mine are 128KB now, rest of space is for you.
Please upload this edit.html file from attachment. That will give you interface to administrate this little 2/3MB space.
just go to http://WFL_IP/edit ot http://WFL_ip/edit.html