Author Topic: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck  (Read 943 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« on: September 18, 2017, 07:04:38 AM »
Just wondering if others have had issues with their outdoor temp sensor failing and reading max values constantly?
A couple of weeks back the sensor suddenly flat lined at the min -40 temp, and then after some jigging around and reset of the console and the outdoor unit, the temp then shot up to +60 and has flat lined there ever since.
All other sensors are operating fine, and it hasn't mattered how many resets or cleaning that I've done it hasn't made a difference.

Is there any way to replace the temp sensor, or is the unit stuffed?
Just in case, the link to the WU page is https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IATHELST2#history

Offline pcorbridge

  • Member
  • *
  • Posts: 8
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #1 on: September 18, 2017, 07:06:49 AM »
Hi,
I had the same issue last week and the rechargeable batteries in the outdoor unit needed replacing.
I inserted some I had lying around and initially the temperature stayed at 60C with the console saying batteries were low, but the following day all working fine.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk


Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #2 on: September 18, 2017, 07:08:48 AM »
I hadn't considered swapping them, since everything else was reading fine, but can't hurt to give it a go!

Offline dupreezd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 380
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #3 on: September 18, 2017, 07:36:12 AM »
@m841, when did you buy your unit, before or after Jan 2016? It appears that units sold after this date have been upgraded to use the SHT31 sensor. Units before this has the bead temp sensor.

You can use standard AA batteries for testing, but then replace them with re-chargeable ones. The original batteries is good for about a year.
WS-1200-IP | ObserverIP | Meteobridge 3.5
WU, PWSWeather - KTXCONRO61
CWOP - FW0717
Blitzortung 2100

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #4 on: September 18, 2017, 07:51:19 AM »
@m841, when did you buy your unit, before or after Jan 2016? It appears that units sold after this date have been upgraded to use the SHT31 sensor. Units before this has the bead temp sensor.
It was purchased about 13 months ago, so yes after Jan '16,but at the same time who knows how old stock can be!

Offline dupreezd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 380
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #5 on: September 18, 2017, 07:54:17 AM »
Quote
It was purchased about 13 months ago,
About time to replace them anyway. Had to do mine just after the warranty expired.  :-)
WS-1200-IP | ObserverIP | Meteobridge 3.5
WU, PWSWeather - KTXCONRO61
CWOP - FW0717
Blitzortung 2100

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #6 on: September 19, 2017, 11:50:33 PM »
Just changed the batteries now, and the outdoor temp reading is coming back down to normal gradually.

Didn't consider it to be the batteries since all of the other stats were reading fine from the unit!

Offline Transporterman

  • Member
  • *
  • Posts: 34
    • Weather Station
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #7 on: September 20, 2017, 11:37:32 AM »
Maybe just the fact that you removed the batteries rebooted it. 

After a huge temp spike on mine I used the reset button and followed the other instructions and now it seems ok.     

Offline thereaper

  • Member
  • *
  • Posts: 25
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #8 on: September 20, 2017, 03:59:30 PM »
i had the same problem  with the humidity heres my post  done away with the old sensor  been running a treat now and alot more accurate

http://www.wxforum.net/index.php?topic=32638.0

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #9 on: September 20, 2017, 06:31:58 PM »
Just changed the batteries now, and the outdoor temp reading is coming back down to normal gradually.

Didn't consider it to be the batteries since all of the other stats were reading fine from the unit!
I might have spoken too soon, as it ended up plummeting to -40c instead. I'll try a reset of the outdoor unit on the weekend as a factory reset of the panel didn't work either.

Offline CW2274

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3219
    • Conditions @ CW2274
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #10 on: September 20, 2017, 06:41:51 PM »
@m841, when did you buy your unit, before or after Jan 2016? It appears that units sold after this date have been upgraded to use the SHT31 sensor.
To clarify, the SHT31 is for the Davis VP2, not Ambient.
Davis Wireless VP2 SHT31 24hr 67CFM FARS
RW Tipper w/ CoCoRaHS

Offline dupreezd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 380
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #11 on: September 20, 2017, 07:00:21 PM »
My unit (pre 2016) use the bead thermistor. Apparently, post Jan 2016, Fine Offset also started to use the SHT31 chip for their temp/hum sensor. Cant find where I read it.
WS-1200-IP | ObserverIP | Meteobridge 3.5
WU, PWSWeather - KTXCONRO61
CWOP - FW0717
Blitzortung 2100

Offline CW2274

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3219
    • Conditions @ CW2274
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #12 on: September 20, 2017, 07:08:31 PM »
My unit (pre 2016) use the bead thermistor. Apparently, post Jan 2016, Fine Offset also started to use the SHT31 chip for their temp/hum sensor. Cant find where I read it.
Well looking at their web site, I don't see any of their PWS with anything even close to the specs of an SHT31. Matter of fact, an SHT11 would out perform them.
Davis Wireless VP2 SHT31 24hr 67CFM FARS
RW Tipper w/ CoCoRaHS

Offline dupreezd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 380
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #13 on: September 20, 2017, 09:13:59 PM »
This is where,  and yes, memory failing, it is a SHT30 and not 31.
http://www.wxforum.net/index.php?topic=32574.msg329059#msg329059

Post 3 takes you to a link with a picture


WS-1200-IP | ObserverIP | Meteobridge 3.5
WU, PWSWeather - KTXCONRO61
CWOP - FW0717
Blitzortung 2100

Offline CW2274

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 3219
    • Conditions @ CW2274
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #14 on: September 20, 2017, 10:07:30 PM »
This is where,  and yes, memory failing, it is a SHT30 and not 31.
http://www.wxforum.net/index.php?topic=32574.msg329059#msg329059

Post 3 takes you to a link with a picture
Wow, now that's convincing.
Davis Wireless VP2 SHT31 24hr 67CFM FARS
RW Tipper w/ CoCoRaHS

Offline thereaper

  • Member
  • *
  • Posts: 25
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #15 on: September 22, 2017, 01:55:53 PM »
 ive put the SHT31 in mine and its working very good :)
@m841, when did you buy your unit, before or after Jan 2016? It appears that units sold after this date have been upgraded to use the SHT31 sensor.
To clarify, the SHT31 is for the Davis VP2, not Ambient.

Offline Transporterman

  • Member
  • *
  • Posts: 34
    • Weather Station
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #16 on: September 22, 2017, 06:17:10 PM »
My temp sensor packed up again.  I'm returning it.  Hope the next one lasts longer than a month!  ](*,)

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #17 on: September 24, 2017, 03:05:21 AM »
Looks like it is a stuffed sensor, as a few resets, battery swaps, and pleading hasn't resolved things.

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #18 on: September 24, 2017, 03:47:13 AM »
Any suggestions on the best place to get a new sensor from others experience? Even better if there is an Australian source!

Offline Pooley

  • Member
  • *
  • Posts: 30
    • My Weatherstation on Wunderground
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #19 on: September 27, 2017, 12:27:56 AM »
Any suggestions on the best place to get a new sensor from others experience? Even better if there is an Australian source!

I got a 10 pack of these a while back. They work fine -
http://www.ebay.com.au/itm/NTC-10K-ohm-1-B3950-Thermistor-temperature-sensor-Cylinder-Probe-L75mm-Wired-/253143049400?var=&hash=item3af08064b8:m:mvuXRQgEGPwMwC6IKtuojcw

Offline thereaper

  • Member
  • *
  • Posts: 25
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #20 on: September 28, 2017, 02:00:30 PM »
what pcb is it ?has it a single ic  or separate temp/humidity sensor?
is it like mine http://www.wxforum.net/index.php?topic=32638.0

Offline dupreezd

  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 380
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #21 on: September 28, 2017, 05:49:08 PM »
Would it be possible to post a picture of your sensor?
WS-1200-IP | ObserverIP | Meteobridge 3.5
WU, PWSWeather - KTXCONRO61
CWOP - FW0717
Blitzortung 2100

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #22 on: September 29, 2017, 09:44:28 AM »
what pcb is it ?has it a single ic  or separate temp/humidity sensor?
is it like mine http://www.wxforum.net/index.php?topic=32638.0
I'm overseas at the moment, so can't get a pic but yes, it looks like yours.

Offline m841

  • Member
  • *
  • Posts: 9
    • WU
Re: WS-1001 Outdoor temp sensor stuck
« Reply #23 on: December 31, 2017, 12:11:17 AM »
I never got around to checking this out when I got back, but with an xmas break there are times to get things done.

Looks like I need to replace it with a SHT30-D as per this thread https://www.wxforum.net/index.php?topic=32189.0 as the sensor is the same as senrabyar's