Author Topic: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??  (Read 1157 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aussie Susan

  • Member
  • *
  • Posts: 38
WeeWx is written in Python (2) so that any platform that can run Python can run WeeWx.
Susan

Offline Blisk

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #26 on: August 29, 2017, 07:01:02 AM »
Hi Susan,

Thanks for your reply.

 But there is a problem for me.  I think weewx is a soft who run on Linux and not on windows. is that right

did you upgrade your weatherRanger to latest firmware 2.4.3???

Offline weatherist34

  • its just my hobby
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 401
    • Sinanoba Istanbul Home Weather Station
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #27 on: August 29, 2017, 07:07:54 AM »
Hi Susan,

Thanks for your reply.

 But there is a problem for me.  I think weewx is a soft who run on Linux and not on windows. is that right

did you upgrade your weatherRanger to latest firmware 2.4.3???

NO im still on 2.33 :-) if it aint broke dont fix it theory :-)  , post a link to the firmware ill have a quick look at it ..im guessing it contains the same server.ini file


Offline Blisk

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #28 on: August 29, 2017, 07:11:24 AM »
http://site.ambientweatherstore.com/easyweather/ws1001/easyweather-2.4.3.zip


Do you know what file weatherstation send to web page, how it looks? Is it txt, xml?
« Last Edit: August 29, 2017, 07:13:06 AM by Blisk »

Offline weatherist34

  • its just my hobby
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 401
    • Sinanoba Istanbul Home Weather Station
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #29 on: August 29, 2017, 07:29:38 AM »
http://site.ambientweatherstore.com/easyweather/ws1001/easyweather-2.4.3.zip


Do you know what file weatherstation send to web page, how it looks? Is it txt, xml?

so all you have to do is edit the server.ini in a plain text editor dont use microsoft word .. and dont add http:// at the beginning as the console already adds that the outgoing data if you do then it will screw up and send http://http://yoururl.com note the http gets sent twice so do add http to the file below

[Menu]
default=www.wunderground.com
web=1
web1=www.wunderground.com

[www.wunderground.com]
Server=rtupdate.wunderground.com
ServerType=php
ServerPort=80
UploadType=Customize
ReadOnly=true

to


[Menu]
default=www.wunderground.com
web=1
web1=www.wunderground.com

[www.wunderground.com]
Server=yoururl.com/updateweatherstation.php
ServerType=php
ServerPort=80
UploadType=Customize
ReadOnly=true


i have attached the updateweatherstation.php and sample outputs in the form ws1001.txt

{"timestamp":"1503995723","updated":"11:35:23","outsideTemp":"78.4","outsideHumidity":"52","dewpoint":"59.4","windchill":"78.4","heatindex":null,"realfeel":78.4,"windDir":"359","windSpeed":"12.8","windGust":"15.0","windspeedavg":"12.8","winddiravg":"359","rainrate":"0.00","raintoday":"0.00","rainweek":"0.00","rainmonth":"1.06","rainyear":"11.40","radiation":"707.16","UV":"5","indoorTemp":"79.7","indoorfeel":81.3,"indoorHumidity":"58","barometer":"29.88","absbarometer":"29.70","trendbarometer":"29.88","softwaretype":"weather34.com V2.3.3","month":"August","year":"2017","day":"Tuesday","realtime":"1","rtfreq":"5","status":"updateraw","timeutc":"2017-8-29 8:35:21","power":true}

place the updateweatherstation.php in the root of server so it would be http://yoururl.com/updateweatherstation.php this file also automatically forwards your data onto wunderground ..

note when using the ambient download you have to check that the main.ini has the correct frequency for your model

[Option]
WH26=false
Transmitter=WH24
Frequency=915M
Units=Metric
Langue=English
TimeZone=15
LuxToWM2=1267
UVISlope=100
Backlight=false
Brightness=false
StationID=
Password=

all us models are 915MHZ not 433mhz or 868mhz like european models if you dont change it according to your model then the sensors will not communicate with the console .


the quickest way is to bypass updating firmware via sdcard is connect the console to your windows PC if you use windows the console will show up in the file finder winder as NAND simply click it on and you can see your existing main.ini and server.ini files . you simply drag the two files over to your desktop and edit them and then copy the edited versions back over and reboot the console.

note make a back up of your original files somewhere as big precaution..

you can also modify the screen layout i produced sometime ago  http://www.wxforum.net/index.php?topic=27528.msg330607#msg330607

its quite a versatile model and quite simple to do all these modifications just take your time understand to do it ..brian




« Last Edit: August 29, 2017, 07:37:50 AM by weatherist34 »

Offline Blisk

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #30 on: August 29, 2017, 07:37:57 AM »
thank you for all these info, you are really great. Now I know what to do and how. I will update firmware and change settings, setup my web server and test it.
I will let you know.
Just please tell me how to backup my firmware is there on weatherstation a button for that?
« Last Edit: August 29, 2017, 07:40:57 AM by Blisk »

Offline weatherist34

  • its just my hobby
  • Forecaster
  • *****
  • Posts: 401
    • Sinanoba Istanbul Home Weather Station
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #31 on: August 29, 2017, 07:45:02 AM »
thank you for all these info, you are really great. Now I know what to do and how. I will update firmware and change settings, setup my web server and test it.
I will let you know.
Just please tell me how to backup my firmware is there on weatherstation a button for that?

if you connect the console via a mini usb lead to your windows pc oyu can drag all the files over to your desktop and place them in a specific file .

no method to back up firmware apart from this im aware of ..follow this simple method from number 3 its for the theme but its also the same process of seeing other files on your console


2. Find on your desktop the folder called Themes you just unzipped
3. Connect your WS1001(clone) to a small USB connector
4. Wait for the Windows PC to find device
5. Open file manager and look for device called NAND
6. Click on NAND and now you should see all the files on your WS1001(clone)
7. Now look for the Themes folder on your WS1001(clone)
8. Now got to your windows desktop and drag(copy) the Themes folder to the WS1001(clone)
9. It will copy over the files and at times prompt you for overwrite
10.Once it is finished now reboot and voila you have a new cleaner smarter display :-)
Remember it is not a firmware upgrade :-)

Offline Blisk

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #32 on: August 29, 2017, 07:47:35 AM »
ok yes these are only files and firmware is on this web page
https://ambientweather.wikispaces.com/ws1001-wifi

Thank you again for all infos and time, to explain all to me.

Offline Blisk

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Aercus weather ranger (WS 1001 clone) Datas to HOMEWEATHERBOARD How ??
« Reply #33 on: August 30, 2017, 01:00:44 PM »
I have one more question, when I put this file updateweatherstation.php on my server it must be writable for weatherstation or how it pulls data from weatherstation and show it on my server?